Skrivet av Redaktionen • 27 november, 2024 04:02
Intervjun:
Tord Labuda, VD för Alzinova
Bild ovan: Tord Labuda, VD för Alzinova
Detta är en intervju i ett betalt samarbete.
Bolag: Alzinova
Sektor: Biotech
VD: Tord Labuda
Intäkter: 0 MSEK
Forskningen inom Alzheimers sjukdom har verkligen haft ett händelserikt år, med flera betydande affärshändelser. I maj ingicks en stor licensaffär för AC Immune, som innebar 100 miljoner dollar upfront och potentiellt 2,1 miljarder dollar i milstolpsersättningar. Dessutom förvärvade AbbVie företaget Aliada Therapeutics i oktober för 1,4 miljarder dollar. Både AC Immune och Aliada befinner sig i FAS-1 av sina kliniska studier, precis som det svenska biotechbolaget Alzinova.
I denna intervju berättar Alzinovas VD, Tord Labuda, om företagets Alzheimersforskning, dess aktuella läge och framtidsplaner. Intervjun är särskilt intressant med tanke på att Alzinova deltar i Carnegies småbolagsdag imorgon torsdag kl. 16:15.
För att de denna sändning, se denna länk till Carnegies småbolagsdag!
Det går även bra att se denna sändning i efterhand på Alzinovas hemsida!
1: Friska upp minnet på våra läsare – vad sysslar Alzinova med?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Vi är ett svenskt biotechbolag som fokuserar på att utveckla behandlingar mot Alzheimers sjukdom. Vår huvudkandidat är ALZ-101, ett terapeutiskt vaccin (dvs ett vaccin som utvecklas för att behandla en redan existerande sjukdom, snarare än att förebygga den), och vi har också en antikropp kallad ALZ-201 under utveckling.
Förenklat kan man beskriva att det som gör oss unika är att vaccinet är utvecklat för att kunna angripa det som är giftigt och skadligt i hjärnan och som dagens forskning tror är djupt involverat i sjukdomsförloppet.
Vårt vaccin ALZ-101 är särskilt spännande eftersom det kommer att kunna ges med färre doser och längre tid mellan doseringarna jämfört med andra behandlingar på marknaden. Det minskar både lidandet för patienter och belastningen på vården utan att tumma på den kommersiella aspekten för Alzinova.
Dessutom ger vår teknologiplattform oss möjlighet att utveckla fler innovativa projekt inom Alzheimers-området framöver. Kort sagt, vi hoppas kunna erbjuda en träffsäker och effektiv behandling för Alzheimers, en sjukdom som drabbar miljontals människor globalt och som vi än så länge saknar effektiva botemedel mot.
2: Bolaget har precis genomfört en framgångsrik fas-1b studie, och just nu pågår en förlängd studie (och ökade doser). Vad innebär detta och varför är det viktigt?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Vår fas 1b-studie med ALZ-101 har gjort betydande framsteg och består av flera delar. Vi har nyligen nått en viktig milstolpe där den första studiedeltagaren har fullföljt hela studien och genomfört sitt sista besök. Studien är uppdelad i flera delar:
- Del A1, där vi utvärderade två olika dosstyrkor, är avslutad. Vi presenterade positiva “topline”-resultat i november 2023 och en fullständig analys i januari 2024.
- Del B, som är en förlängning av del A1, pågår nu. Här erbjuds alla studiedeltagare från del A1 aktiv behandling med ALZ-101 (250 μg) under en 20-veckorsperiod, följt av en 48 veckors uppföljning. I april hade alla studiedeltagare fått sin sista dos och vi planerar att presentera data från vecka 42 under innevarande kvartal. Därefter följer ytterligare uppföljning (för säkerhet och tolerabilitet) och studien förväntas vara avslutad i början av 2025.
- Vi har också nyligen avslutat rekryteringen och så sent som den 28 oktober även doseringen i högdosdelen (del A2), där sex patienter behandlas med en högre dos på 400 μg av ALZ-101 med fokus på säkerhet och tolerabilitet. Gällande A2-delen har vi för avsikt att presentera data under första kvartalet 2025.
Sammantaget är studiens olika delar avgörande för att utvärdera säkerhet, tolerabilitet och immunrespons vid olika dosnivåer och över längre tid. Informationen vi samlar in är kritisk för att optimera behandlingen inför kommande fas II-studier, där betydligt fler patienter kommer att ingå.
Dessutom har vi inkluderat vad vi kallar ”explorativa endpoints” i studien, vilket ger oss möjlighet att få en tidig indikation på om behandlingen fungerar som vi hoppas. Dessa explorativa mått kan ge värdefulla insikter om ALZ-101:s potentiella effektivitet, vilket är ovärderligt för planeringen av våra framtida studier och utvecklingsstrategier.
3: Hur många godkända preparat finns det inom behandling av Alzheimers sjukdom, och vilka biverkningar har dessa preparat uppvisat?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Idag finns två typer av läkemedel för Alzheimers: symtomlindrande och sjukdomsbromsande. Symtomlindrande inkluderar kolinesterashämmare som Donepezil och Memantin, vilka förbättrar signalöverföringen i hjärnan. De vanligaste biverkningarna är illamående, diarré och yrsel.
Sjukdomsbromsande läkemedel, som Aducanumab och Lecanemab, riktar sig mot beta-amyloidplack, som bidrar till sjukdomen. Biverkningar här inkluderar till exempel hjärnödem, huvudvärk och infusionsreaktioner.
4: Hur ser status ut än så länge för Alzinovas vaccinkandidat ALZ-101 med avseende på dessa biverkningar?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Våra tidigare resultat har visat att ALZ-101 tolererades väl av patienterna, och inga allvarliga biverkningar rapporterades. Specifikt observerades inga fall av ARIA-E (amyloidrelaterade avbildningsavvikelser med ödem) och endast ett fall av ARIA-H (mikroblödning), vilket är betydligt lägre än vad som setts med andra behandlingar riktade mot amyloid-beta.
Dessa resultat indikerar att ALZ-101 har en fördelaktig säkerhetsprofil jämfört med andra behandlingar mot Alzheimers sjukdom, särskilt när det gäller risken för ARIA-relaterade biverkningar.
5: Varför kan ert preparat bli mer fördelaktigt än dagens befintliga?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Konkurrenslandskapet inom Alzheimers-forskning är intensivt och dynamiskt. Det pågår många kliniska studier med olika angreppssätt, särskilt inom området för sjukdomsmodifierande behandlingar.
Vår lösning bygger på att patienter administreras ett vaccin som syftar till att kroppen skall tillverka antikroppar, och detta kräver endast ett fåtal doseringstillfällen per år, kanske runt 2-3 tillfällen. Inom detta område är konkurrensen direkt mindre.
Många konkurrenter har i stället en lösning som bygger på intravenös antikroppsbehandling. Denna behandling måste dock administreras väldigt ofta (några gånger per månad). Något som är både kostsamt och resurskrävande.
Vi ser vår position som lovande, men det är viktigt att komma ihåg att Alzheimers är ett komplext område där framgång kräver fortsatt forskning och klinisk validering.
6: Berätta lite om dig själv – vad är det du kommer tillföra för kompetens till Alzinova?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Jag har en bakgrund inom immunologi som började med en doktorsexamen från Lunds universitet. Efter detta inledde jag en akademisk karriär och ledde en forskningsgrupp vid Panum Institutet, Medicinska fakulteten på Köpenhamns universitet.
Därefter övergick jag till en internationell karriär inom läkemedelsindustrin där jag arbetade för LEO Pharma mellan 2008 och 2023. Under min tid på LEO Pharma hade jag ett antal ledande befattningar inom forskning och utveckling, inklusive rollen som chef för global klinisk utveckling. Jag har även haft mer kommersiellt inriktade uppdrag, bland annat som General Manager (VD) för LEO Pharma Japan.
Min erfarenhet omfattar också arbete med biotech- och Medtech-företag som senior konsult. Sedan 2023 är jag dessutom aktiv styrelseledamot i NanoEcho AB. Denna breda erfarenhet ger mig en djup förståelse för hela läkemedelsutvecklingsprocessen, från tidig forskning till klinisk utveckling och kommersialisering. Sammantaget hoppas jag kunna bidra med en unik kombination av vetenskaplig expertis, klinisk utvecklingskompetens och internationellt affärsstrategiskt tänkande för att driva Alzinovas innovativa Alzheimerbehandlingar framåt.
7: Kan du berätta om processen fram till FAS-2, och hur tidsplanen grovt sett ser ut!
Tord Labuda, VD för Alzinova: Vi närmar oss nu avslutningen av vår fas 1b-studie, som förväntas vara helt klar med resultat publicerade i början av 2025. Mycket av det vi gör pågår samtidigt eller delvis samtidigt, bland annat undersöker vi just nu möjligheter till licensavtal med större läkemedelsaktörer inför nästa fas. Den exakta tidsplanen för fas 2 beror på resultaten från nuvarande studier.
8: Bolaget aviserade att man anlitat en amerikansk investment bank som arbetar med att finna och matcha mindre biotechbolag med större läkemedelsbolag – hur ser status ut?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Det är korrekt att vi arbetar med rådgivningssidan av en paraplyorganisation som omfattar flera specialiserade enheter inom life science-sektorn. Målet med detta är att underlätta kontakter med potentiella investerare och större läkemedelsbolag. Detta arbete pågår, men på grund av sekretesskäl kan jag inte gå in på ytterligare detaljer.
9: Har ni några emissioner/ TO pågående eller aviserade inom den närmsta framtiden?
Tord Labuda, VD för Alzinova: Nej – vi har inte några emissioner/TO pågående eller aviserade.
10: Vad ser du som de största milstolparna för Alzinova under de kommande 12-18 månaderna?
Tord Labuda, VD för Alzinova: De kommande 12-18 månaderna kommer att vara avgörande för Alzinova. Våra viktigaste milstolpar inkluderar:
- Slutförandet av vår pågående fas 1b-studie med ALZ-101, inklusive den förlängda delen och högdosdelen. Vi förväntar oss att presentera fullständiga data från denna studie i början av 2025.
- Förberedelser inför fas 2-studier, inklusive diskussioner med regulatoriska myndigheter och potentiella partners.
- Fortsatt utveckling av vår antikropp ALZ-201, med målet att föra den närmare kliniska studier.
- Stärka vår finansiella position för att stödja våra utvecklingsprogram.
Dessa milstolpar kommer att vara avgörande för att driva vår utveckling framåt och positionera Alzinova för framtida framgångar inom Alzheimers-behandling.
Dagens Börs tackar Tord Labuda, VD för Alzinova för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Alzinova lycka till i framtiden!
Diagram: Alzinova (diagram: Infront/Dagens Börs)