Läser in...
Gå tillbaka

Observit ser ökad efterfrågan (aktien+14 %)

Skrivet av Redaktionen 
20 juni, 2024 17:04

 

Övervakningsbolaget Observit meddelar idag en marknadsuppdatering. Bolaget har gjort följande framsteg:

  • Observit har etablerat sig som en ledande aktör inom övervakningslösningar för trafikoperatörer runt om i världen.
  • Observits huvudsakliga produkt är mjukvaruintäkter, vilka utgör en betydande del av intäkterna med långa kontraktstider ofta kring 10 år, som trafikoperatörerna har med kunder som exempelvis SL och Skånetrafiken.
  • Observit återförsäljer ibland hårdvara via etablerade starka partnerskap och denna strategi gör det möjligt för oss att skapa en skalbar affärsmodell och maximera vår räckvidd utan att öka våra fasta kostnader avsevärt. Det är viktigt att notera att hårdvaran i sig är en lågmarginalsprodukt, medan vår mjukvara har betydligt högre marginaler.
  • Observits försäljning börjar ta fart utanför Norden.
  • Den internationella marknaden erbjuder en enorm potential, och Observit har redan initierat pilotprojekt i sex länder utanför Norden. Dessa nya marknader representerar en avsevärt större möjlighet för tillväxt och expansion.

 

Observit skriver att de främsta drivkrafterna bakom bolagets tillväxt är:

1: Övergången från analoga till digitala trygghetskameror:

Många av de trygghetskameror som idag används i kollektivtrafiken är fortfarande analoga. Dessa håller nu på att bytas ut mot nya digitala lösningar. Observits avancerade mjukvara och digitala kameror erbjuder överlägsen prestanda och funktionalitet jämfört med de gamla analoga systemen. Denna övergång skapar en betydande marknadsmöjlighet för Observit, då trafikoperatörer investerar i att uppgradera sina övervakningssystem för att möta dagens krav på säkerhet.

2: Ökad upplevd otrygghet i samhället:

En annan stark drivkraft är den ökade upplevda otryggheten i samhället, något som leder till en ökad efterfrågan på trygghetskameror i kollektivtrafiken, där efterfrågan särskilt gäller funktioner som de gamla analoga kamerorna inte klarar av, exempelvis realtidsövervakning, högupplöst video och avancerade analysfunktioner. Observits digitala lösningar erbjuder just dessa moderna funktioner, vilket gör bolaget till en attraktiv partner för trafikoperatörer som vill förbättra säkerheten för sina resenärer.

 

Observits observationer om marknaden:

Under första halvåret har  pekar Observit på att man har sett tydliga framgångar i den internationella satsningen, och att bolagets erbjudande visat sig vara lika attraktivt i fokusmarknaderna Frankrike och Storbritannien som på den nordiska marknaden.

På vår hemmaplan i Sverige uppgår marknadsandelen kring 50%. I de övriga nordiska länder tar Observit marknadsandelar snabbare än man historiskt sett gjort i Sverige.

Marknaden i Frankrike och Storbritannien är tillsammans ungefär 5 x gånger större än hela den nordiska marknaden. Observit har startat pilotprojekt i både Frankrike och Storbritannien!

Observit stiger +14,94 % på nyheten.

 


Diagram ovan: Observit dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)

 

Om Observit AB

Observit är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. I kundbasen finns stora välkända bussoperatörer som Nobina,
Keolis, Transdev, Vy samt andra transporttunga kunder som Elis. Företaget tillhandahåller programvara som en molntjänst, en SaaS-lösning (Software as a
Service), och har för närvarande cirka 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna över hela världen. Observit har huvudkontor i Sundsvall, samt kontor i
Malmö och London, Storbritannien. Mer information www.observit.com. Mer information www.observit.com

Html version:
– https://news.cision.com/se/observit/r/marknadsuppdatering-fran-observit–publ-,c4004637

PDF:
– Observit presentation 2024: https://mb.cision.com/Public/22316/4004637/a057ee7ce2abc725.pdf