Läser in...
Gå tillbaka

Candlesticks lektion 2: Ibland visar dojin toppen på en uppgångsfas!

Publicerat: 25 september, 2023 23:27

 

I denna lektion ska vi titta på tolkningen av en ”DOJI”, vid särskilda tillfällen.

 

Låt oss börja med en snabb återblick på hur en ”DOJI” (betyder hus på engelska) skapas:

Exempelvis så öppnar en aktie till priset 44,00 kr och stänger till samma pris (dvs på 44,00 kr).

Samtidigt har aktien under dagen varit uppe och handlats till 48 kr, men även varit nere på 40 kr – då skapas en sticka utan kropp med endast två vekar (se bild nedan):


Bild ovan: När priset öppnar och stänger på samma nivå, skapas ingen kropp, utan bara två vekar. Denna sticka heter ”DOJI”.

 

 

När en aktie stigit under lång tid, avslutas ibland denna uppgångsfas med just en ”DOJI” (dvs stickan som ser ut som ett plustecken +).

 

Detta kan i teorin se ut så här: 


Bild ovan: Schematisk bild för en candlesticks DOJI, som ibland talar om att risken för en nedgång är stor

 

 

Låt oss titta på några verkliga diagram, där vi kan se hur det kan se ut då en ”DOJI” lyckas finna toppen på en rörelse.

I diagrammet nedan finner vi Hennes & Mauritz som efter en snabb uppgång plötsligt formerar en candlesticks ”DOJI”, som denna gång visar sig vara den absoluta toppen för just denna uppgångfas.


Diagram ovan: HM B dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)

 

 

I ett annat exempel i Atlas Copco finner vi en ”DOJI” efter en längre uppgångsfas. Även denna gång visar det sig att denna sticka lyckades finna toppen för denna gång:

 


Diagram ovan: ATCO A dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)

 

 

Omvänt, finner vi ibland hur en candlesticks ”DOJI” sätter stopp för en pågående nedgång, och aktien vänder upp efter denna sticka (se diagram nedan):


Bild ovan: Schematisk bild för en candlesticks DOJI som efter en längre nedgång markerar att nedgången kan vara på väg att ta slut – och aktien på väg att vända upp!

 

 

 

Låt oss titta på hur detta kan se ut i verkligheten. Nedan finner vi hur Skanska (SKA) faller, men fallet stoppas av ”DOJIN”.

Efter att candlesticks ”DOJIN” stoppat nedgång tar aktien (Skanska) fart uppåt.

 


Diagram ovan: ATCO A dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)

 

 

Det viktigaste man skall ha med sig från denna lektion är;

  • ”DOJIN” markerar i sig varken uppgång eller nedgång, utan det är rörelsen innan som avgör stickans tolkning. Har en aktie stigit länge innebär en ”DOJI” ökat risk för en rekyl ned (och vice versa, dvs uppstår ”DOJIN” efter en längre nedgång ökar sannolikheten för en vändning upp)
  • Ingenting är 100 % säkert.