Läser in...
Gå tillbaka

Candlesticks lektion 1: Så skapas candelsticks

Publicerat: 25 september, 2023 22:44

 

Candlestick är en teknisk analysmodell som sägs härstamma från Japan kring 1700-talet, som användes för att förutspå den kommande prisutvecklingen på ris.

Candlesticks skapas med hjälp av följande prisinformation (för exempelvis en aktie)

  • Öppningspriset
  • Stängningspriset
  • Högsta priset
  • Lägsta priset

 

Skillanden mellan öppningspriset och stängningspriset avgör vilket färg stickan (candlesticks) skall få.

Om en aktie öppnar på 81 kr och stänger samma dag på 85 kr då blir stickan grön mellan 81-85 kr. Denna gröna del kallas för ”kroppen” (se bilden nedan).

Har aktien handlas högre under dagen, eller lägre – så ritar man in en ”veke” eller ”skugga” som sträcker sig till den nivån som aktien betalats till.

Ex. Har aktien betalats till 87 kr då ritar man en liten veke mellan 85 och 87 kr.

 


Bild ovan: Ex på hur en aktie kan ha rört sig under en börsdag, samt hur denna rörelse skapar en så kallad ”candlestick”.

 

 

Om en aktie öppnar på dagslägsta och stänger på dagshögsta, då skapas inga vekar. Denna formation kallas för ”Marubuzu” som på engelska betyder ”bald”. Denna sticka pekar många gånger på styrka.


Bild ovan: Då priset öppnar på dagslägsta och stänger på dagshögsta skapas ingea vekar. Denna figur kallas ”Marubozu”, som betyder ”Bald” på engelska.

 

 

Det kan också bli så att en aktie öppnar på exempelvis 44 kr och stänger till samma pris (dvs på 44 kr). Samtidigt som aktien under dagen varit uppe och handlats till 48 kr, men även varit nere på 40 kr – då skapas i stället ingen ”kropp” men däremot två vekar. Denna sticka kallas ”DOJI” som på engelska betyder hus.


Bild ovan: När priset öppnar och stänger på samma nivå, skapas ingen kropp, utan bara två vekar. Denna sticka heter ”DOJI”.

 

I nästa lektion ska vi titta på hur tolkningen för dessa stickor kan se ut!