Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 6 september, 2024 19:26

Intervjun:

Isac Andersson, VD för XOMA (odling/alger)


Intervju med Isac Andersson, VD för XOMA (odling av alger)

Detta är en intervju i ett betalt samarbete.

 

Alger är på stark frammarsch, och de har ett stort användningsområde – exempelvis mat, hälsokost och kosmetika! Ett av problemen med att äta alger är att de innehåller tungmetaller, som de sugit upp från havet under lång tid. Det problemet löser Xoma med en landbaserad odling i specialutvecklad odlingsanläggning – som ger oss helt giftfria alger! I denna intervju berättar Xomas VD Isac Andersson mer om bolaget, dess produkter och hur man skall växa!

 

1: Kan du berätta om XOMA och vad företaget sysslar med?

Isac Andersson (VD) XOMA:

XOMA grundades 2016 av Eddie Jalmestam och Dennis Pedersen och är ett Foodtechbolag som utvecklat en unik teknologi för odling av alger. Vårt primära mål är att tillhandahålla teknik, näring och service för hållbar odling av giftfria alger genom vårt världsunika system, CLAS (Closed Loop Aquaculture System). CLAS är ett modulbaserat system som är helt skalbart, vilket innebär att det kan anpassas efter behov och växa med efterfrågan.

 

2: Vad gör er bättre än era konkurrenter?

Isac Andersson (VD) XOMA: I dag sker över 98 % av all algodling i havet, vilket innebär att de flesta odlare endast kan skörda en gång per år. Samtidigt är alger viktiga för havsmiljön eftersom de hjälper till att rena haven från tungmetaller och andra föroreningar, vilket dock också kan leda till att dessa skadliga ämnen ackumuleras i algerna. Vårt CLAS-system löser detta genom att odlingen sker i en kontrollerad miljö där vi kan säkerställa kvaliteten på vattnet och därmed på algerna. Vi kan dessutom leverera färska alger året runt, vilket är en stor konkurrensfördel. Eftersom vårt system är helt slutet, kräver det inte omfattande tillstånd, och vi kan snabbt skala upp produktionen i takt med att efterfrågan ökar.

 

3: Kan du berätta lite om din bakgrund?

Isac Andersson (VD) XOMA: Jag kommer ursprungligen från landsbygden och har en bakgrund som civilekonom med inriktning på entreprenörskap. Genom åren har jag drivit flera företag. Ett av de bolagen jag drev tidigare fokuserade på att bygga transportabla värmecentraler för fjärrvärmesystem, med leveranser från Malmö i söder till Kaunisvaara i norr.

Den erfarenheten har gett mig en stark grund i att utveckla effektiva system på begränsade ytor. Dessutom har jag varit VD för ett börsnoterat bolag i tre år, vilket gör att jag känner mig väl rustad för att leda XOMA i denna spännande fas av tillväxt och innovation.

 

4: Hur tjänar XOMA pengar?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vår huvudsakliga intäktskälla kommer att komma från försäljning av våra algodlingssystem. Samt att vi kommer även att tjäna pengar på våra alger som våra kunder odlar fram. Så vi har två intäktskällor både systemen och alger.

På sikt ser vi att stora aktörer inom exempelvis proteintillverkning och kosmetika kommer att investera i egna anläggningar för att säkra tillgången på högkvalitativa alger utan mellanhänder.

 

5: Har ni intäkter idag, och vilka är era kunder?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vi har idag ett avtal med Grönsakshallen Sorunda, som levererar råvaror till över 4 000 restauranger i Sverige. Som ägas av Martin & Servera som omsätter över 20 miljarder.  Detta är en bra start för oss för att introducera våra alger på marknaden. Dessutom pågår förhandlingar med en proteintillverkare, vilket ytterligare kommer att stärka vår marknadsposition, och skapa kassaflöden redan under hösten 2024 för att öka under 2025 och framåt.

 

6: Vilka geografiska marknader finns ni på?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vi börjar med att fokusera på den svenska marknaden och på sikt även Europa. En viktig katalysator för denna utveckling är att EU har identifierat just ”algodling” som en betydelsefull näringsgren som dessutom kan bidra till den gröna omställningen. I den nya EU-strategin ”Farm to fork” pekas alger ut som en viktig alternativ källa till protein i en uthållig livsmedelsproduktion, och EU-kommissionen har lyft fram algodlingens betydelse för att binda koldioxid.

I en rapport från den europeiska koalitionen ”Seaweed for Europe” bedöms att med utökad odlingsverksamhet skulle den europeiska produktionen av makroalger kunna växa från nuvarande knappt 300 000 ton per år till 8 miljoner ton per år, under de närmaste åren. En uppskalning som värderas till 2,7 miljarder euro och spås kunna skapa upp till 115 000 nya arbetstillfällen.

 

7: Hur har ni löst distributionsfrågan, dvs – hur får ni ut era produkter till kunderna?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vårt avtal med Grönsakshallen Sorunda är avgörande för vår distributionsstrategi. De har ett välfungerande system för att hantera order och leveranser, och genom deras ägarskap av Martin & Servera, som omsätter över 20 miljarder kronor, har vi tillgång till en mycket stark distributionskanal.

 

8: Hur ser er tillväxtstrategi ut?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vår strategi är att de kommande 2-3 åren etablera en stark närvaro på hemmamarknaden, för att därefter expandera ute i Europa.

 

9: Om ni får en konkret order på en anläggning idag, hur lång tid tar det innan den är tillverkad?

Isac Andersson (VD) XOMA: Vi kommer kunna producera dessa på cirka 2-3 månaders leveranstid, där själva byggtiden är 4 veckor. Detta möjliggör att vi kan skala upp snabbt för att möta en större efterfråga. Det är ju det som är det fina med vårt modulära system. En kund kan börja med exempelvis två enheter och efter att deras marknaden och efterfrågan ökar, så kan de köpa in fler enheter av oss och växa med marknaden!

 

Var produceras dessa anläggningar?

Isac Andersson (VD) XOMA: Till en början så kommer de att produceras i Göteborg, och vi arbetar med underleverantörer, då vår vision inte är att skapa fasta kostnader med lokaler och mer personal. Vår strategi är i stället att äga ”konstruktionen” och ”systemet”. Sedan skalar vi upp detta på ett mycket kostnadseffektivt vis via ”partners” och ”underleverantörer”

 

Berätta om er börsintroduktion!

Isac Andersson (VD) XOMA: Teckningen av våra aktier börjar måndagen den 2 september och pågår till den 13 september, och fredagen den 27 september ringer vi i börsklockan för att fira vår börsnotering!

Detta markerar en viktig milstolpe för XOMA, och ser man på de senaste åtta månadernas mediebevakning så är det tydligt att vi tajmar marknaden på bästa möjliga sätt. Regeringen och EU har identifierat marknadspotentialen för alger, och bara marknadens tillväxt värderas till 2,7 miljarder euro. Den förväntas skapa 115 000 nya jobb i Europa under de kommande åren, med en årlig produktion som ska öka från 300 000 ton till 8 miljoner ton.

 

Varför ska man investera i XOMA?

Alger ses som framtidens mat och proteinkälla, och både EU och nationella regeringar prioriterar detta område på grund av dess enorma tillväxtpotential. Vi har en fullt skalbar affärsmodell med moduler som möjliggör produktion av giftfria alger året runt. Detta gör XOMA till ett mycket intressant bolag att investera i!

Dagens Börs tackar Isac Andersson, VD för Xoma för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Xoma all lycka till i framtiden! 

 

Bolaget har planerad börsnotering den 27 september 2024.