Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 18 januari, 2024 04:10

Intervjun:

Sound Dimension – patent fokus

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension

Detta är en intervju i ett betalt samarbete.

 

Sound Dimension har en mjukvara som klarar av att koppla ihop flera mobiltelefoner till ett synkroniserat högtalarsystem. Tekniken bakom denna mjukvara är självklart stommen i bolaget, men dock ej att förglömma – patenten är minst lika viktiga, och i denna intervju kommer bolagets VD Rickard Riblom att berätta mer om detta!

 

1: Friska upp minnet på våra läsare och berätta först om Sound Dimensions produkt!

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Tänk dig ett scenario där du och dina vänner samlas i en park för en trevlig grillkväll. En av dina vänner startar musik på sin mobil och berättar att alla kan bidra till ljudupplevelsen. Genom att skanna en QR-kod på vännens mobil, kopplas era enheter samman och musiken strömmas från alla mobilers högtalare, vilket skapar ett kraftfullt och imponerande surroundljud runt grillplatsen.

Om någon har med sig en Bluetooth-högtalare, integreras den också sömlöst i ljudbilden. Bra ljud tillsammans, var man än är.

Våra kunder är dock inte slutanvändarna. Vi riktar oss till strömningstjänster för musik och film och erbjuder dessa att sänka sina kostnader rejält. Det som hände i det tidigare exemplet innebär faktiskt att en användare uppmanar sina vänner att ladda ner en streamingtjänst-app. Att få användare att installera appen, att få nya “app installs”, är något som streamingtjänster idag kontinuerligt betalar stora summor för.

Genom att integrera Sound Dimensions teknik i sina appar får streamingtjänsterna ett inflöde av nya användare. Dessa användare, som annars skulle ha kostat enorma summor i marknadsföring att förvärva, kan vi ta betalt för. Vår uppgift är att sänka kostnaderna för våra kunder som samtidigt får en riktigt bra funktion för sina befintliga och nya användare.

Man kan testa tekniken idag, ladda ner appen från AppStore på:

https://apps.apple.com/se/app/aifitogether/id1600432120

 

2: Vad hindrar andra bolag att utveckla sin egen mjukvara för synkronisade högtalare?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Det är svårt, jag vill säga mycket svårt, rent tekniskt att få till det vi gör. Sound Dimension har patent som gör det möjligt att koordinera ljudet så att det låter bra ur flera små var för sig ganska dåliga högtalare. Om vissa frekvenser ljud spelas upp några millisekunder fel låter det snabbt bara skramligt och skränigt. Våra patent skyddar mot patentintrång, samtidigt vet vi att flera länder inte respekterar patent så vi utvecklar även skydd för kopiering genom att varje ny användare vi genererar kräver ett ok från en server hos oss. Det ger Sound Dimension även möjligheten att stänga av kunder som inte betalar.

 

3: Vilka länder har Sound Dimension patent i?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Sound Dimension har idag godkända patent på de största och viktigaste marknaderna som är USA, Indien och Kina. För Europa är patentprocessen igång och snart har Sound Dimension också ett godkänt patent där.

 

4: När fick Sound Dimension dessa patent?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Patenten kommer från företagets kärna med prioritet från 2014, dvs Sound Dimension har ett bra skydd för det vi gör. Om någon mot förmodan skulle ha ansökt om liknande patent senare innebär det att våra patent trumfar deras. Patenten gäller, trevligt nog, ända fram till 2034!

 

5: Hur starka är dessa patent? Och vad exakt är det Sound Dimension har patenterat?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Vi har flera olika patent som täcker olika saker, främst hur högtalare kan kopplas ihop och hur ljudet kan göras bättre tillsammans än om man bara har en högtalare. Vi har även andra patent under utveckling. Exakt vad vi har patent på och vilka patent vi ännu inte har publicerat vill jag inte gå in på då det gynnar oss att eventuella kommande konkurrenter och kunder inte vet hur vi gör så att slutresultatet, dvs ljudbilden, blir så bra som det blir idag.

 

6: Sound Dimension har en mjukvara som bygger på AI, men hur svårt är det att integrera denna hos en potentiell kund och streamingapp?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Vi har redan fått en av våra kunder att bekräfta att integrationen gick lätt. För en apputvecklare är det standard att integrera olika mjukvarupaket för olika funktioner utan att apputvecklaren själv behöver känna till exakt hur alla de olika funktionerna fungerar.

 

7: Vilka viktiga steg kommer Sound Dimension ta under 2024?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Vi för just nu diskussioner mot ett antal strömningstjänster. Vårt mål är att först få avtal och skapa ett positivt kassaflöde och från denna position fortsätta förhandla med ännu fler aktörer och då från en stark position.

Marknaden för streaming är enormt mycket större än de flesta först tänker på. Om man söker på musik i AppStore blir många förvånade över hur många stora konkurrerande företag de hittar, det är bara i Sverige som Spotify känns som ”den enda” lösningen.

Alla dessa strömningstjänster har gemensamt att de betalar väldigt stora summor i marknadsföring för att nå nya användare. Det är en mång-miljarddollarmarknad Sound Dimension går in på och har en lösning som både är snygg och bra för slutanvändarna samt sänker kostnaderna för strömningstjänsterna.

 

8: Var (i vilket läge) befinner sig Sound Dimension om 3 år?

Rickard Riblom (VD) Sound Dimension: Mitt mål är att bygga ett värdefullt bolag som kan generera stora kassaflöden. Om tre år har vi byggt upp ett större företag med flera avtal för olika ”strömningsappar”. Vi säljer och levererar via partners för att skala upp bolaget snabbt och utnyttja teknikförsprånget vi har. Internt pratar vi om att vi ska bygga ett Dolby, med lösningar för både musik och film.

Det är dock med nuvarande marknadsvärde på företaget betydligt billigare för även en mellanstor strömningstjänst att finansiellt köpa Sound Dimension än att betala för de användare vi kan skapa åt dem idag. Med bra kassaflöden blir det en aktieägarfråga, nu under våren ska vi in i ytterligare strömningstjänster.

 

Dagens Börs Rickard Riblom VD på Sound Dimension för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Sound Dimension all lycka till i framtiden! 

 

För dig som vill testa denna att koppla ihop dina mobiltelefonerna (iPhones), kan göra detta via följande länk:

https://apps.apple.com/se/app/aifitogether/id1600432120

 

 


Diagram: Sound Dimension (diagram: Infront/Dagens Börs)