Läser in...

Skrivet av Baback Korpy  • 10 maj, 2021 15:17

Intervjun:

Marie Bengtsson (VD) – Advenica

Marie Bengtsson, VD Advenica

 

Cyberattacker mot företag och stater blir ett allt större hot. I takt med digitaliseringen som sker ökar även behovet av krypteringsprodukter för videokonferenser eller säkra informationsbyten mellan olika nätverk.

I dagens intervju får vi höra med Marie Bengtsson, VD på Advenica, som levererar cybersäkra lösningar om hur marknaden ser ut idag samt deras kommentar på ändringar i säkerhetslagen som väntas i år!

 

 

Berätta om er historia!

Marie Bengtsson (VD): Advenica grundades i Lund 1993. Idag ligger vårt huvudkontor i Malmö med försäljningskontor i Stockholm, Helsingfors och Wien. Från början var namnet Business Security men det ändrades till Advenica 2014 då företaget noterades på den svenska börsen.

Vi tillhandahåller expertis och unika, tekniskt avancerade, hållbara och framtidssäkra cybersäkerhetslösningar med hög assurans för kritisk data-in-motion upp till Top Secret-klassificering.

I början var fokus endast på kryptoprodukter och försvarsindustrin men sedan 2015 erbjuder vi också segmenteringsprodukter. Idag används våra produkter och tjänster främst av försvarsindustrin, myndigheter och verksamheter inom kritisk infrastruktur för att skydda kritisk information.

Alla våra produkter är sedan starten designade, utvecklade och tillverkade i Sverige. Detta gör det möjligt för oss att erbjuda hög assurans eftersom vi kontrollerar varje steg från design till eftermarknaden.

 

 

Vilka är era huvudprodukter?

Marie Bengtsson(VD): Vår affärsidé är att med framtidssäkra och hållbara lösningar skydda den allra viktigaste digitala informationen. Genom att hjälpa länder, myndigheter och företag att få effektiva cybersäkerhetslösningar på plats, lösningar som ökar informationssäkerheten, bidrar vi till livskraftiga och hållbara verksamheter – och till en säkrare värld.

Advenicas produktportfölj innehåller två huvudområden, kryptoprodukter och framförallt VPN lösningar samt segmenteringsprodukter med data dioder och data guards.

Advenicas krypteringsprodukter skyddar all typ av data som transporteras i nätverket, exempelvis videokonferens, multimedia eller filer, mot obehörig modifiering, avlyssning och insyn. Vår teknologiledande VPN-kryptering uppfyller de högt ställda krav som försvarssektorn, myndigheter och verksamheter inom kritisk infrastruktur har på säkerhet för IP-baserade nätverk.

Advenicas segmenteringsprodukter möjliggör strikt kontrollerat och filtrerat informationsutbyte mellan olika nätverk, antingen i en eller två riktningar. Vår datadiod är t.ex den enda som är N3-godkänd (HEMLIG/TOP SECRET) av svenska Försvarsmakten och uppfyller högsta godkännandenivå i flera andra länder.

 

SecuriVPN ISA

 

 

Inom vilka områden är era lösningar applicerbara?

Marie Bengtsson(VD): Vår affärsidé är att skydda den mest värdefulla digitala informationen.

Som jag redan nämnt ovan så tillhandahåller vi expertis och unika, tekniskt avancerade, hållbara och framtidssäkra krypterings- och segmenteringsprodukter med hög assurans för att skydda kritiska data-in-motion upp till Top Secret-klassificering. Med våra produkter kan nätverk isoleras fysiskt samtidigt som information kan kopplas samma på ett säkert sätt. Vi designar, utvecklar och tillverkar våra produkter för att säkerställa integritet, konfidentialitet och tillgänglighet – för företag med sekretessbelagd eller till och med hemlig information har vi de lösningar de behöver.

Det betyder att våra produkter inte är för alla utan för dem som har kritisk, värdefull digital information som måste skyddas. Advenica är ett av endast fyra företag i världen med EU-godkänd VPN-teknik på högsta säkerhetsnivå. Vår patenterade Three Domain Separation-teknik, grunden för våra krypteringslösningar, har tilldelats både svenska och amerikanska patent. Genom att hjälpa länder, myndigheter och företag att vidta effektiva cybersäkerhetsåtgärder bidrar vi till livskraftiga och hållbara verksamheter – och till en säkrare värld.

 

 

Under de senaste åren har allt fler och fler cyberattacker uppmärksammats – hur har detta påverkat er och marknaden?

Marie Bengtsson(VD): Det stämmer att antalet attacker har ökat under de senaste åren. Cyberattacker är det nya sättet för krigsföring och statligt finansierade attacker mot specifika, intressanta mål ökar. Deras syfte sträcker sig från industrispionage och propaganda till tillgång till försvarssystem och störningar av infrastrukturer genom att exempelvis attackera kraftnät eller transportsektorn.

Dessutom digitaliseras samhället i allt snabbare takt. Merparten av effekterna är positiva. Men det finns en baksida. Ju högre digitalisering, desto fler attackvektorer och därmed större risk för intrång, dataläckage och manipulation av skyddsvärd information. Säker digitalisering är därför en stor utmaning för alla verksamheter. Informationssäkerhet är ett strategiskt ansvar på ledningsnivå och en fråga med minst lika hög dignitet inom CSR (Corporate Social Responsibility) som hållbarhet, jämlikhet och rättvisa. Detta gäller särskilt för de verksamheter som har en stor mängd skyddsvärd information – såsom försvarssektorn, myndigheter och verksamheter inom kritisk infrastruktur – som idag är Advenicas huvudmålgrupper.

Den senaste tiden har allt fler branscher fått nya regler och rekommendationer vad gäller informationssäkerhet vilket gör att det framöver kommer att vara ännu fler verksamheter som har behov av produkter som ger en säker digitalisering. Även dessa nya branscher är intressanta som målgrupper för Advenica.

För att undvika att bli offer för förödande cyberattacker behöver alla dessa verksamheter arbeta med klassificering och segmentering av informationen. Med strikt nätverks-segmentering, där du kombinerar fysisk separation med logisk separation, kan kritisk information skyddas.

Advenicas produkter och tjänster gör det möjligt att dra full nytta av digitaliseringen utan att äventyra integritet och sekretess. Våra lösningar är framtidssäkrade, så att den skyddsvärda informationen idag även är säker med morgondagens tekniska utveckling.

 

 

Vilka produkter och tjänster säljer ni mest av?

Marie Bengtsson(VD): Vi kan inte avslöja några detaljer om våra siffor men som jag nämnde ovan säljer vi krypteringsprodukter och segmenteringsprodukter.

 

 

Under Q1 säkrade ni en lånefinansiering om 15 mkr – vad kommer kapitalet att gå till?

Marie Bengtsson(VD): Eftersom Advenica än så länge har en cyklisk försäljning så har vi heller inte en helt jämn intäktsström. Detta innebär att kapitalet behövs för att säkra upp perioden. Målet framöver är såklart att få till en försäljning som är mer jämnt fördelad över året.

 

 

I december föreslås ändringarna i säkerhetsskyddslagen – vad omfattar ändringarna och hur påverkar detta ert arbete?

Marie Bengtsson(VD): En del av det nya förslaget är att det säkerhetsskyddsavtal som ingår vid upphandling nu ska gälla alla typer av samarbeten där den andra parten kan få insyn i den säkerhetskänsliga verksamheten. En annan aspekt är att de tillsynsmyndigheter som granskar olika verksamheter ska få större befogenheter att undersöka säkerhetsskyddet och eventuella brister. De ska även få rätt att utfärda viten och sanktioner.

Detta gör att kraven på de bolag som lyder under Säkerhetsskyddslagen blir ännu större och eftersom vi kan erbjuda lösningar som gör att bolagen uppfyller kraven, är det såklart något som gör vårt erbjudande ännu mer intressant för alla de här verksamheterna.

Vår huvudsakliga drivkraft som bolag är att bidra till livskraftiga och hållbara verksamheter – och till en säkrare värld. Behovet av högre informationssäkerhet fortsätter att växa i takt med digitaliseringen och mer lagkrav. Det innebär att det kontinuerligt finns fler segment som behöver höga säkerhetslösningar för cybersäkerhet. Genom att skydda kritisk och sårbar digital information gör vi världen till en säkrare plats. Vi vill ha en värld där man kan lita på digital information – och så är inte fallet idag.

 

 

Vilka är de största bristerna och utmaningarna inom cybersäkerhet enligt er?

Marie Bengtsson(VD): Cybersäkerhet generellt och säkerhetsbrister inom särskilt kritisk infrastruktur är ständigt aktuella utmaningar för stater, myndigheter, offentliga organisationer och företag. Under de senaste åren har det allmänna intresset för frågorna ökat, inte minst i Sverige efter avslöjande om brister i vissa myndigheters hantering av skyddsvärd information.

En cyberattack kan resultera i att skyddsvärda data försvinner, manipuleras eller läcks. Många industriella informations- och styrsystem som används här är föråldrade och/eller otillräckliga med tanke på dagens hotbild. Komprometteras systemen kan

eldistribution, internettillgång eller signalsystem för flyg och tåg sluta fungera, vilket kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för både samhälle och individer.

För att undvika att bli offer för dessa förödande attacker är en klassificering och segmentering av informationen en bra start. Med strikt nätverkssegmentering, där du kombinerar fysisk separation med logisk separation, kan kritisk information skyddas.

Verksamheterna behöver se på informationssäkerhet från en helt ny, framtidssäkrad vinkel. Att minska risken för mänskliga fel är extremt viktigt, liksom att utnyttja automatiserade informationsflöden. De måste skapa informationsflöden som tar hänsyn till säkerhet, dataläckage, manipulering och intrång utan att kompromissa med att använda de mest lämpliga och enklaste informationsvägarna baserat på riskbedömning.

Genom våra krypterings- och segmenteringsprodukter kan nätverk isoleras fysiskt samtidigt som information kan kopplas samman på ett säkert sätt. Så genom att hjälpa länder, myndigheter och företag att få effektiva cybersäkerhetslösningar på plats. lösningar som ökar informationssäkerheten, bidrar vi till livskraftiga och hållbara verksamheter – och till en säkrare värld.

 

 

Hur ser ni på 2022?

Marie Bengtsson(VD): Precis som alla andra önskar vi att pandemin ska vara över. För vår del har pandemin inneburit att många möten har fått ställas in. På våra kundmöten diskuteras hemliga och sekretessbelagda uppgifter som inte de flesta fall inte kan skötas i ett digitalt möte. Därför har många projekt dragit ut på tiden.

Som nämnts ovan ser vi att intresset för Advenicas erbjudande växer konstant och vi har därför stor tilltro till framtiden.

 

 

Dagens Börs tackar Marie Bengtsson, VD på Advenica, för en mycket intressant intervju och vi önskar dem lycka till i framtiden!

 

Advenica (diagram: Infront)

Advenica

Bransch:
Cybersäkerhet
Omsättning:
84,3 mkr
Anställda:
61 st
Grundades:
1993