Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 26 oktober, 2021 10:31

Intervjun:

INTERVJU: Johan Carlström (ordf.) FING


Johan Carlström (styrelseordförande och huvudägare) Fingerprint Cards

 

Fingerprint gjorde ett starkt Q3-resultat men det stoppade inte aktiekursen från att fortsätta nedåt.

Vi ser nu ett bolag på väg mot sitt kanske största genombrott någonsin via bolagets biosensorer för betalkort.

Samtidigt börjar även PC-delen att visa tecken på att kunna utvecklas riktigt positivt.

I dag har vi fått förmånen till en pratstund med bolagets styrelseordförande och huvudägare Johan Carlström, som kommer berätta om hur stor marknaden kan bli för PC samt vad den kinesiska hedgefonden hade att säga om sitt blankningscase.

 

PC: Hur stor är PC/laptop laptopmarknaden, och hur många procent av denna marknad siktar Fingerprint på att ta?

Johan Carlström: 350 Miljoner PC per år. Vi tror att det kommer sitta fingeravtryckssensor i upp till 80% (det är 83% i mobiler idag så liknande penetration är fullt rimligt/pc är dyrare än mobiler med och kan lättare absorbera kostnaden) av dessa det vill säga en adresserbar marknad om 280 Miljoner PC inom 3-5 år.

 

PC: Är det rimligt att anta att intjäningen i framtiden inom PC ligger någonstans kring 1-2 dollar per enhet?

Johan Carlström: Vill egentligen inte kommentera ASP (Average Sales Price/genomsnittligt försäljningspris) men då vi säljer både sensorer, wafers och färdiga moduler inom PC så blir det en blandad mix och det spann du uppger är rimligt för en mixad portfölj. Vi ser att konkurrenssituationen och innovations graden innebär att både ASP och marginaler är betydligt högre för oss  inom PC än inom mobiler idag och de kommande åren.

 

PAYMENTS: Var befinner vi oss nu? – vilka banker har lanserat och vilka är på gång?

Johan Carlström: De 5 vi har uppgett som nu samtliga är kommersiella är BNP Paribas och Credit Agricole i Frankrike, BBVA som är en spansk bank men som lanserat kommersiellt i Mexico, Corner Bank i Schweiz samt senaste tillskottet Jordan Kuwait Bank i Mellanöstern. (Jordanien/Kuwait)

https://www.thenationalnews.com/business/banking/2021/09/29/jordan-kuwait-bank-to-launch-regions-first-contactless-biometric-cards-using-thales-tech/

 

PAYMENTS: När kan man förvänta sig att ett större antal banker erbjuder sina kunder betalkort med fingeravtrycksläsare?

Johan Carlström: Det lär fortsätta öka under 2022 och framåt och vi hoppas att många nya banker i Europa samt runt om i Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien och lanserar under det kommande året. Intresset är stort överallt och många ligger på men bankerna är mindre aggressiva och därmed fb långsammare än vad mobiltillverkarna var 2014/15. Geografiskt ligger Europa, Asien och Sydamerika långt framme emedan USA samt Afrika(söder om Sahara) ligger lite efter tidsmässigt.

 

ACCESS: Vad ser Du för utveckling för området ”ACCESS” – hur stort kan detta område bli?

Johan Carlström: Vi bedömer den årliga marknaden till 25 miljoner biometriska dörrlås. Kina är den viktigaste marknaden här, både för företag och för privata bostäder. Även i övriga Asien samt i Europa är intresset stort.

 

Q3: Intäkterna ökade under Q3 både jämfört med Q3 förra året (2020), samt Q2 – vad var det som gick bättre?

Johan Carlström: Det mesta gick bättre än tidigare och verkar fortsätta göra det. Vi är nu igenom Covid men halvledarbristen kommer att påverka marknaden även under 2022 men den går att förhålla sig till på ett pragmatiskt sätt.

 

Q3: Fingerprint söker möjlighet till ett lån – vad skall man använda pengarna till?

Johan Carlström: OM vi tar in pengar (vilket vi ej bestämt ännu) så är det en mindre företagsobligation på några hundra miljoner kronor som vi i så fall avser använda för en accelererad tillväxt under 2022.

 

SYLEBRA: Har du varit i kontakt med Sylebra, för att höra hur deras blankningscase ser ut – vilka argument de har för sin negativa värdering och syn?

Johan Carlström: Vi har haft 2 st Zoom möten med Sylebra (i somras samt nyligen). Vi har fått höra deras syn på bolaget och marknaden, besvarat deras frågor och ställt En hel del frågor själva. Jag har personligen medverkat/lett det senaste callet.

Vår slutsats är att Sylebra saknar ett verklighetsförankrat  case för sin blankning. De hävdar att man inte kan lyckas inom mobiltelefoner, om man ej är en kinesisk leverantör (vilket vi bevisat motsatsen till sedan 2013) att man obönhörligen kommer att bli reducerad till en ”commodity” (råvara/basvara) över tid, inom mobiltelefoner och pc, samt att biometriska kort aldrig kommer hända/ eller åtminstone ej hända i volymer.

Vi anser att Sylebra har fel på samtliga tre punkter och vi tror oss kunna komma att bevisa det över de kommande kvartalen/åren. Så åsikt står mot åsikt.
Vi arbetar i industrin/branschen och gjort så i drygt 10 år, vilket de inte gör, och vi anser oss förstå vår egen marknad och marknadsmöjligheter bättre än vad de gör. De  har en annan syn än vad vi har vilket man måste respektera men det återstår att se vem som får rätt.

 

Dagens Börs tackar Johan Carlström, styrelseordförande och huvudägare på Fingerprint Cards för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Fingerprint lycka till i framtiden!

 


Fingerprint Cards dagsdiagram (diagram källa: infront)