Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 14 februari, 2024 14:03

Intervjun:

Jakob Kesje VD Alltainer

Jakob Kesje (VD) Alltainer 

Detta är en intervju i ett betalt samarbete.

 

Alltainer har nyligen fått en order på 4 MSEK från den amerikanska militären US Army för designade containers byggda för att användas som kontor. I denna intervju berättar Alltainers VD Jakob Kesje om bolagets produkt, hur den fungerar och var man siktar på tillväxt!

 

Berätta om Alltainers produkt – och vilka fördelar som finns med denna!

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Alltainer har en bred produktportfölj av inredda containers som främst består av boenden, kontor, kök, och toaletter. De har gemensamt fördelen att de är prefabricerade och kan flyttas runt globalt via sjöfart och ställas upp snabbt utan större förberedelser.

 

Varför är er produkt bättre än konkurrenternas?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Vi tillverkar produkterna i vår egen fabrik i Vietnam och kan därför sälja dessa till ett mycket konkurrenskraftigt pris, och samtidig hålla en hög skandinavisk standard baserat på kunskap om kvalitetskraven i västvärlden. Fördelen med vår produktionslina är också att vi kan bygga standardiserade produkter vilket gör att vi kan bemöta volymaffärer utan bekymmer.

 

Hur regleras temperaturen i containern? Dvs hur skapas värme respektive hur kyler man ned temperaturen?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Alla containerenheter levereras med värmepump som kostnadseffektivt håller en behaglig temperatur i enheten oavsett om den står i Norrland eller i öknen i Arizona. Därutöver kan de ha integrerade septik- och vattentankar så de blir ”off-grid” och givetvis har de badrum, kök och stora fönster lite beroende på de behov som kunden har.

 

Hur har man löst tilluft och frånluft (dvs hur kommer det in luft i containern, och hur transporteras luft ut)?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Givetvis lever enheterna upp till den byggnadsstandard som finns i det landet som enheten levereras till, både gällande passiv och aktiv ventilation, eluttag, elsäkringar, isolering och u-värden i fönsterpartier.

 

När startade bolaget och varför?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Bolaget startades i 2019, baserat på en kundförfrågan, som grundarna först försökte lösa med en underleverantör i Vietnam, men av kvalitetsskäl var grundarna i slutändan tvungna att ta ansvaret för tillverkningen och kvalitén i egen regi för att kunna slutföra en godkänd leverans. Det hela mynnade ut i en affärsplan med en integrerad lösning som har visat sig vara framgångsrik. Detta blev alltså grunden till Alltainer.

 

Vilka är bolagets huvudägare?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Jag som VD äger cirka 27 % och därutöver äger bolagets tre grundare tillsammans 38 %.

 

Hur tjänar ni pengar?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Alltainer är ett orderproducerande bolag och vi bygger och levererar efter inkommen order. Där vi tillverkar och säljer våra produkter. Vi sysslar inte med uthyrning.

 

Vilka är era kunder och har ni några intäkter idag?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Efter 3 år med fördubbling av omsättningen varje år, landade omsättning för räkenskapsåret 2022/23 på ca: 16,5 MSEK. Våra kunder är främst i USA och enstaka i Sverige. Alltainer säljer genom återförsäljare eller till professionella större slutkunder.

 

Vilka är Alltainers tre viktigaste fokuspunkter de närmaste 18 månaderna?

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Viktigast är att få våra Containerhus i USA certifierade, så vi kan börja bearbeta marknaden för modulhus och trailerhem. Där finns den största potentialen då över 20 miljoner människor idag bor i trailerparks i USA. Denna certifieringsprocess är igång och vi hoppas förstås på ett godkännande så snart som möjligt

Ett annat viktigt fokusområde är att få upp en containerby i Boden för att därvid visa hur man kan bygga arbetarbostäder som är trevliga att bo i, billiga att köpa och dessutom erbjuder uthyrarna en lönsam investering. När containerbyn är på plats kommer den att säljas som investeringsobjekt.

Generellt består vårt säljarbete i att ständigt lägga till återförsäljare primärt i USA och på de marknader vi ännu inte är representerade i, såsom Australien, New Zealand och ö-stater som har stor fördel av prefabricerade lösningar.

 

Nämn tre anledningar till att man skall investera i Alltainer!

Jakob Kesje (VD) Alltainer: Produkterna är beprövade och håller en hög standard med en mycket konkurrenskraftigt prissättning.

Marknaden för containerhus, containerkontor och övriga lösningar er enorm och förväntas växa kraftigt (containerhus omsatte 57 000 MSEK i 2021 och öka till 94 000 MSEK i 2030 – https://www.skyquestt.com/report/container-homes-market).

Alltainer behöver enbart en bråkdel av detta för att bli ett stort bolag med höga vinster.

Alltainer har en låg break-even-nivå och kan snabbt nå till lönsamhet och har kapacitet att växa kraftigt.

 

Dagens Börs tackar Jakob Kesje VD på Alltainer för en mycket intressant intervju och vi önskar både honom och Alltainer all lycka till i framtiden!

 


Diagram: Alltainer (diagram: Infront/Dagens Börs)