Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 9 juli, 2021 18:33

Intervjun:

Christer Wikner (VD) Metacon

Christer Wikner (VD) Metacon

 

Miljötänkande går i rask takt framåt och vi har redan sett flertalet länder och amerikanska stater, påbörjat planerna för att överge fossila bränslen.

I stället har en annan förbränning fått fokus – vätgasen.

I dag får vi träffa nyligen tillsatta VD:n Christer Wikner på Metacon, som kommer berätta om Metacons teknologibas för tillverkning av just vätgas, samt om deras produkter!

 

 

Christer, du tar nu över stafettpinnen från Christopher Tornblom som VD. Vad blir din största utmaning de första kvartalen?

Christer Wikner (VD) Metacon: Tack, det stämmer och det känns mycket inspirerande. Det är så klart alltid lite utmanande att komma in i ett nytt teknikbolag i tidigt skede. Men det viktigaste blir nu att lägga en grund för fortsatt industrialisering och uppskalning av bolagets teknologier och produkter så att vi kan möta stora globala marknadsbehov inom vätgas under många år framåt.

 

Berätta om din egen bakgrund – och lite om dig själv!

Christer Wikner (VD) Metacon: Jag har tidigare arbetat internationellt i tio år inom General Electric-koncernen med bl.a. utveckling och internationell lansering av högteknologiska produkter, affärsutveckling och företagsförvärv. Det hoppas jag kan vara värdefulla erfarenheter för Metacon. Jag har även jobbat under ca tio år i entreprenörsrollen med uppbyggnad av tidiga företag från början. T.ex. inom solenergi. Men även digitala företag.

Jag har i grunden ett starkt hållbarhetsintresse och tro på att teknologiutveckling kan lösa våra globala utmaningar. Visst behöver alla tänka till och anstränga sig i vardagen. Det är viktigt. Men idén om att lösningen ligger i att människor på bred front ska börja backa i levnadsstandard tror jag inte på. De flesta lösningar och teknologier vi behöver finns dessutom redan. Metacon är ett bra exempel på detta.

 

Kan du ge läsarna en repetition om vad Metacon sysslar med!

Christer Wikner (VD) Metacon: Metacon har enligt mig en av marknadens mest spännande och kompletta teknologibas för tillverkning av vätgas. Det var det som intresserade mig mest och det känns vältajmat då vi står inför ett stort globalt genombrott för vätgas inom många områden.

Företaget står även på en bred bas marknadsmässigt med utveckling av produkter både mot en stor konsumentnära marknad med våra el-värme-system (”kraft-värme”) och en minst lika spännande produktbas mot den mer industriella marknaden.

Där utvecklar vi t.ex. ett containerbaserat system som reformerar och renar stora mängder biogas till högkvalitativ vätgas med kapacitet som är jämförbar med de största s.k. PEM-elektrolysörerna på marknaden. Man märker att många höjer på ögonbrynen över detta.

Sedan har vi ju genom intressebolaget Water2H2 även ett eget elektrolyserbjudande som är mycket konkurrenskraftigt i partnerskap med världens största och starkaste elektrolysörtillverkare, kinesiska Peric. Vi erbjuder dessutom både PEM- och välbeprövad s.k. alkalisk teknologi från Peric. Sammantaget bygger Metacon en portfölj inom vätgasteknologi som är väl positionerad mot de stora satsningar och behov som växer fram på global basis.

Vi har något för alla inom vätgasområdet helt enkelt.

 

Berätta om era huvudprodukter och om Metacons kraftvärmesystem H2PS-5!

Christer Wikner (VD) Metacon: H2PS-5 är som sagt ett mindre system med flera användningsområden, där ett är avsett för flexibel el- och värmeproduktion i fastigheter där man har tillgång till gas, något som är mycket vanligt i de flesta länder utanför Norden där vi har haft en unik tillgång till el från nätet och aldrig behövt bekymra oss om dessa frågor.

Systemet ser ut ungefär som en större värmepump från någon av de etablerade tillverkarna. Men är avsevärt mer avancerat då vi här pratar om både inbyggd el-produktion och värme-produktion från olika redan tillgänglig gas som t.ex. stadsgas eller naturgas. Och inte bara en ”el-besparing” som hos en värmepump. Ett andra användningsområde är att ersätta miljöbelastande dieselgeneratorer t.ex. inom telekomsektorn. Runt om i världen drivs ett mycket stort antal mobilmaster med el från dieselgeneratorer.

Metacons vätgasgeneratorer (HHG-serien) är avsedda för storskalig produktion av vätgas från olika utgångsämnen som t.ex. biogas (metan).

Dessa system är modulärt konstruerade i standardiserat containerformat vilket blir effektivt beträffande frakt och installation. HHG-systemen kan omvandla en befintlig biogasanläggning eller ett vattenreningsverk, där stora mängder förnyelsebar metangas produceras löpande, till en kraftfull och högkvalitativ grön vätgasproduktion.

I takt med att förbränningsmotorer fasas ut och behovet av biogas (fordonsgas) minskar, kan vi erbjuda en fantastisk lösning och omställning för anläggningar till vätgasproduktion, med en förädlad produkt med högt ekonomiskt värde. Man ska även komma ihåg att metan är mycket mer skadlig som växthusgas än koldioxid. I kg metangas värmer atmosfären ca 100 ggr mer än 1 kg koldioxid. Så de processer och system Metacon introducerar kommer kunna bidra nästan ofattbart mycket klimatmässigt genom att verka i anslutning till dessa anläggningar.

Här är Metacon idag teknologimässigt en av de ledande aktörerna.

Vi ser även separata möjligheter för specifik teknologi i våra system, som t.ex. den så kallade PSA-teknologin som är det reningssteg som slutligt renar vätgasen till extremt hög renhet. Här kan det finnas möjligheter att tillämpa tekniken direkt mot industriella applikationer där man redan har stora mängder ”oren” vätgas som biprodukt i sina processer. Här ser vi att vi skulle kunna skapa cirkulär, storskalig och högkvalitativ vätgasproduktion ur ”ingenting” för sådana industrier.

Ett stort satsningsområde framför allt inom basindustrin idag är tillverkning av grön vätgas genom elektrolys (förutsatt att grön el finns tillgänglig). Även här har Metacon ett starkt erbjudande genom vår partnerstruktur. Det börjar också dyka upp stort intresse från vindkraftsektorn för vätgasproduktion genom elektrolys.

 

Berätta om hur kommersialiseringen av dessa går!

Christer Wikner (VD) Metacon: Om vi börjar med elektrolysområdet där vi jobbar med etablerade partners på produkt- och installationssidan så handlar det om en mer mogen sälj- och affärsutvecklingsverksamhet med stora investeringar för kunderna. Vi samarbetar nära med Water2H2 för att stärka bygget av en pipeline av olika konkreta affärsmöjligheter i pågående och kommande upphandlingar av elektrolysanläggningar.

El-värmesystemet H2PS-5 körs och testas för fullt nere i Patras och jag var själv där nere helt nyligen och såg det ”in action”. Vi känner oss trygga med teknik och funktionalitet och arbetar nu intensivt med mer produktions- och uppskalningsrelaterade saker. Tyvärr har Covid ställt till det lite med de sista stegen beträffande bl.a. slutlig certifiering innan vi kan påbörja marknadsintroduktionen. Men jag betraktar det som en ren arbetsseger att nå i mål med det nu när det börjar bli lite mer normaliserat på de flesta håll.

Inom HHG-området har vi även där ett första större system klart, avsett som arbetande demonstrator och med en kapacitet på 50 Nm3/h (50 kubikmeter vätgas per timme). Detta system körs och testas nu under sommaren innan det ska ut i riktig användning och som referensanläggning.

 

Vad är status för resandet och tillgången på komponenter?

Christer Wikner (VD) Metacon: Resande är fortsatt besvärligt på många håll. T.ex. Japan som är en viktig marknad för oss är utmanande med karantänperioder, statlig övervakning av alla individer mm. Däremot lättar det på flera håll i Europa, även om det inte alls är lika enkelt och smidigt som vi är vana vid för att kunna bedriva aktiviteter effektivt. Vi håller nog alla tummarna för att vi kan återgå till mer normalt resande snart.

Tillgången på komponenter har inte varit ett jättestort problem hittills. Men vi har märkt av stora prisökningar på vissa material för t.ex. katalysatorer, även om det inte är kostnadsmässigt kritiskt på totalen för våra produkter.

 

Vad innebär CE-märkning och hur långt har man kommit här?

Christer Wikner (VD) Metacon: CE-märkning är en certifiering som intygar att produkten uppfyller EU:s direktiv om väsentliga hälso-, miljö-, och säkerhetskrav (Conformité Européenne). För att kunna nå CE-märkning behöver man alltså bevisa att man uppfyller de ställda kraven. Detta innefattar av naturliga skäl en del avancerade tester som man oftast inte kan göra ”in house” utan behöver boka och köpa tid hos särskilt utrustade laboratorier.

Det här är ett område där Covid ställt till det för oss och H2PS-5 eftersom de få tillgängliga testlaboratorierna själva varit och är rejält påverkade. Vi arbetar även med myndigheterna för att få slutligt besked om klassificering, d.v.s. vilken kategori produkten ska tillhöra. Att de brottas lite med detta får vi ta som ett positivt tecken och bekräftelse på att vi har en ny och unik produkt. Vi arbetar så snabbt det bara går med berörda parter.

 

Varför är framtiden ljus för Metacon?

Christer Wikner (VD) Metacon: Metacon har en i mitt tycke unik teknologi- och produktbas för vätgasproduktion. Och väldigt mycket talar nu för att det vi ser är början på en revolution inom övergång mot vätgas som energibärare inom flera stora sektorer under mycket lång tid framåt. Vi ser bolag som Airbus satsa på vätgas. Stålindustrin ställer om till grönt stål med vätgas och konkurrenter som Volvo och Daimler gör gemensamma miljardsatsningar på bränsleceller för vätgasdrift. Toyota och andra lanserar attraktiva och högpresterande vätgasbilar.

Fallet med personbilar är enkelt att relatera till tycker jag personligen.

En vätgasdriven bil har noll-utsläpp med rent drickbart vatten som enda ”avgas”. Samtidigt tankar man den på några minuter på precis samma sätt som vi är vana med bensin eller diesel och där vätgasen kan produceras lokalt med ett minimum av transporter. Är det inte det vi alla drömt om? Metacon har inte bara stora möjligheter i allt detta. Vi har faktiskt en viktig roll inom räckhåll för att möjliggöra omställningen där världen behöver få fram tillräckliga mängder vätgas för kommande behov.

 

Vilka insatser blir viktigast de närmaste 12 månaderna?

Christer Wikner (VD) Metacon: Självfallet slutförande av H2PS-5 och att kunna påbörja marknadsintroduktionen. Men minst lika viktigt blir att introducera HHG-systemen på marknaden. Jag hoppas även att vi ska kunna ta steg framåt när det gäller elektrolysområdet. För att möjliggöra allt kommer vi behöva jobba hårt med mycket av det interna som struktur och processer samt att utveckla vår organisation. Vi är på en spännande resa och jag ser fram emot alla delar av den!

 

 

Dagens Börs tackar Christer Wikner, VD på Metacon för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Metacon all lycka till i framtiden!

Prova prenumerera på finanstidningen Dagens Börs för 29 kr under en månad (därefter 99 kr)

 


Metacon (diagram: Infront)