Läser in...
Gå tillbaka

CANDLE: Efterfrågan +41 % på ljus i Europa

Skrivet av Redaktionen 
18 januari, 2024 22:07

Detta är en artikel i ett betalt samarbete.

 

Efterfrågan på ljus inom Europa har de senaste två åren ökat med hela +41 % enligt en rapport från European Candle Manufacturers Association. Det rapporterar Candles Scandinavia som är världsledande inom storskalig produktion av klimatvänliga vegetabiliska doftljus (många av bolagets konkurrenter tillverkar sina ljus av paraffin, som utvinns av petroleum), efter att ha genomfört en omfattande genomgång av aktuell statistik samt de senaste studierna inom ljusbranschen.

Denna ökning är betydligt större än de antal kilo ljus som konsumerats och detta pekar på att en stor del av ökningen på +41 % kan hänföras till en ökad konsumtion av de mer högkvalitativa ljusen, det vill säga den marknad Candles Scandinavia vänder sig till.

Detta trendskifte skulle kunna förklaras med en ökad miljömedvetenheten hos kunderna.

Det framgår av en artikel publicerad av MFN News

 

Candles Scandinavias VD Viktor Garmiani påpekar i samma artikel att på ESG (Environmental, Social, Governance) i framtiden kan komma att ställa högre krav på klimatvänliga ljus. Framför allt då (runt) 200 länder redan undertecknat det nya klimatavtalet vid klimatmötet COP 28 i Dubai där en utfasning av fossila bränslen som bekant står högt på agendan.

Om paraffinljus (gjort på fossila bränslet petroleum) i framtiden skulle förbjudas kan i teorin efterfrågan stiga enormt på Candles Scandinavias 100 % klimatvänliga vegetabiliska doftljus av wax från raps, i en marknad som bedöms uppgå till 100 miljarder år 2027.

Candles Scandinavia har nyligen renodling sin verksamhet och satsat över 70 MSEK i ökad produktionskapacitet och automatisering i sin fabrik för att möta en växande efterfrågan. Bolaget siktar på kundintäkter från minst 15-20 länder inom 3 år.

 


Bild ovan: Candles Scandinavias intäkter de senaste 10 kvartalen (bolaget har brutet räkenskapsår)
Källa: Candles Scandinavias kvartalsrapporter

 

Diagram ovan: Candles Scandinavia dagsdiagram (diagram källa: Infront/ Dagens Börs)