Läser in...

Skrivet av Baback Korpy  • 14 januari, 2021 09:59

Intervjun:

Fredrik Trahn – Instalco

Fredrik Trahn, IR-chef Instalco

 

Instalco är ett av Nordens ledande installationsföretag inom VS, el, ventilation, kyla och industri. Instalco utför installationer, service och underhåll av fastigheter och anläggningar i Sverige, Norge och Finland.

I dagens intervju får träffa Fredrik Trahn som är IR-chef på Instalco, och han kommer att berätta mer om läget just nu samt vilka förvärv och expansionsplaner som finns!

 

Berätta om Instalco, när grundades bolaget, hur många anställda och vad är ert motto?

Fredrik Trahn (IR-chef): Instalco startade verksamheten 2014 genom förvärv av fem installationsföretag, som alla hade lång erfarenhet från branschen och god lönsamhet. Koncernen har därefter vuxit snabbt, eftersom affärskonceptet tilltalar många duktiga lokala företag.

2015 växte verksamheten i Sverige och det första multidisciplinära projektet togs. 2016 expanderade vi till Norge och Finland. I maj 2017 börsnoterades Instalcos aktie på Nasdaq Stockholm. 2018, 2019 och 2020 präglades av många bolagsförvärv med stark tillväxt och konsolidering.

Ledorden för Instalco är samverkan, moget ledarskap och effektiva processer.

Instalco omsätter 6,7 miljarder och har 3 600 medarbetare i ett 85-tal bolag i Norden.

 

Vilka tjänster ni erbjuder och vad skiljer er från era konkurrenter!

Fredrik Trahn (IR-chef): Instalco är ett av Nordens ledande installationsföretag inom VS, el, ventilation, kyla och industri. Vi utför installationer, service och underhåll av fastigheter och anläggningar i Sverige, Norge och Finland. Instalco består av en sammanhållen grupp av företag med stark lokal förankring, specialiserad kunskap och med lång erfarenhet i branschen.  

Vi förenar en modern affärsmodell med omfattande kunskap inom våra teknikområden. Det ger ett effektivt samarbete internt och för våra kunder.

Verksamheten inom Instalco bedrivs ute hos respektive enhet i nära relation till kunden och med stöd av en liten central organisation. 

 

Vilka är era typiska kunder och var befinner de sig rent geografiskt?

Fredrik Trahn (IR-chef): 60 procent av våra kunder är byggbolag i Sverige, Norge och Finland. 15 procent kommer från offentlig sektor, 10 procent fastighetsbolag, 10 procent industribolag och 5 procent övriga kunder.

 

Finns planer på att expandera nere i Centraleuropa – och varför/ varför inte?

Fredrik Trahn (IR-chef): Än så länge är planen att verka i Norden dvs Sverige, Norge och Finland. Med tiden kommer vi säkerligen att expandera på nya geografiska marknader och till närliggande verksamhetsområden.

 

Vad ligger bakom bolagets stigande rörelsemarginal?

Fredrik Trahn (IR-chef): Vår affärsmodell som kombinerar lokal närhet med ett stort företags möjligheter ger heltäckande lösningar till våra kunder. En mycket decentraliserad modell med ett moget ledarskap i en organisation byggd av mycket högt entreprenörskap och engagemang och beslutsamhet är också viktiga anledningar.

 

Hur har corona påverkat era orders generellt sett – intäktsmässigt och marginalmässigt?

Fredrik Trahn (IR-chef): Installationsbranschen har generellt sett klarat sig bra under virusutbrottet och vi har fortsatt att genomföra, slutföra och teckna nya ordrar i hög takt. Det vi har sett under perioden är ett mindre produktionsbortfall i vissa delar av verksamheten på grund av ökad sjukfrånvaro och VAB.

 

Hur ser utdelningspolicyn ut?

Fredrik Trahn (IR-chef): Instalco har som målsättning att dela ut 30 procent av resultatet efter skatt.

 

Vilka mål ha ni för kommande förvärv?

Fredrik Trahn (IR-chef): Vi har en uttalad förvärvsstrategi och vår ambition är att växa till ett av Nordens största installationsföretag. Instalcos tillväxtstrategi bygger främst på förvärv av lönsamma bolag med en stark lokal förankring. Bolagen är ledande på sina respektive lokala marknader, inom en eller flera discipliner. Instalco värnar om entreprenörsandan och inom Instalco lever de förvärvade bolagen vidare precis som tidigare, men med tillgång till Instalcos samlade kompetens och finansiella styrka – vilket skapar möjligheter för både tillväxt, lönsamhetsförbättring och kompetensutveckling. De förvärvade bolagen behåller sitt namn, identitet och kultur.

Instalco genomför förvärv utifrån tre huvudsakliga utgångspunkter; strategiskt, opportunistisk och kompletterande. I tillägg till förvärven har Instalco möjlighet att bilda nya egna bolag, så kallade start-ups. Instalco har som ambition att förvärva mellan 600-800 miljoner kronor i omsättning per år vilket vi under 2019 och 2020 har överskridit med det dubbla.

 

Vilka är de största utmaningarna ni står inför den allra närmsta tiden?

Fredrik Trahn (IR-chef): Instalcos ambition är att varje dag bidra till samhällsnytta genom klimatsmarta och energieffektiva installationer inom el, VS, ventilation, kyla och industri som leder till lägre resursförbrukning.

Instalco strävar hela tiden efter att hjälpa kunderna att minska sin miljöpåverkan med lägre energiförbrukning och ökad miljömedvetenhet. Fastighetsägare till såväl nybyggda som befintliga fastigheter lägger idag allt större fokus på att investera i energieffektiva installationer i syfte att sänka driftskostnaderna samt leva upp till marknadens och konsumenternas allt högre krav på hållbarhet.

Exempel på områden där Instalco bidrar till samhällsnytta, hållbarhet och energieffektivisering är installationer av solceller, värmepumpar, bergvärme, värmeväxlare, LED­-belysning, laddstationer, samt energisparprogram och fastighetsautomation. Vi installerar också energisnålare och mer miljövänliga kylsystem i livsmedelsbutiker. Vi renar luft i inomhusmiljö och vi är delaktiga i en mängd vattenreningsprojekt runt om i Norden.

Instalco hjälper beställare av projekt att tänka i ett brett hållbarhetsperspektiv. Vi ger dem ökad kunskap om vad som är möjligt att göra ur miljöperspektiv i ett byggprojekt.

 

Hur ser ni på 2021?

Fredrik Trahn (IR-chef): Vi ser mycket positivt på 2021 gällande installationsuppdrag ett ännu större engagemang inom hållbarhetsarbete och att vi har en stark förvärvspipeline.

 

Dagens Börs tackar Fredrik Trahn, IR-chef på Instalco för en mycket intressant intervju & vi önskar Instalco lycka till i framtiden!

Instalco (diagram: Infront)