Läser in...

Skrivet av Baback Korpy  • 17 september, 2020 11:52

Intervjun:

Andreas Koch – Attendo

Andreas Koch, kommunikations- och IR-direktör Attendo

 

De äldres trevnad är och har alltid varit viktig del i samhället, inte minst sagt under den rådande pandemin. Kampen om att tillsätta tillräckliga resurser på vård och omsorg är ett hett ämne bland politikerna och Attendo är ett företag som är verksamt inom just detta – vård och omsorg.

Dagens Börs har idag fått möjligheten att intervjua Attendos kommunikations- och IR-direktör Andreas Koch för en marknadsuppdatering!

 

Berätta om hur Attendo kom till.

Andreas Koch (IR-direktör): Attendo startade från en affärsidé av några entreprenöriella personer på det statliga företaget Procordia i mitten av 80-talet. Tanken var att erbjuda bättre tjänster inom äldreomsorgen, mer kundcenterat än vad kommunerna själva kunde erbjuda. Samma tanke gäller idag – att kunna erbjuda individanpassad omsorg på kundens villkor.  

 

Vilka typer av tjänster erbjuder Attendo?

Andreas Koch (IR-direktör): Attendo är ett brett omsorgsföretag men omsättningsmässigt är äldreomsorgen störst och då främst platser på äldreboenden som Attendo driver i egen regi. Andra viktiga områden är hemtjänst, omsorg för personer med funktionsnedsatta och familjehem.  

 

Hur ser fördelningen ut intäkts- och resursmässigt i Sverige, Norge, Finland, Danmark?

Andreas Koch (IR-direktör): Sverige står för 48%,

Finland för 47%,

Norge 3%,

Danmark för 2%.

Den norska verksamheten såldes tidigare i år och försvinner ur försäljningen i tredje kvartalet 2020.  

 

I den senaste rapporten skriver ni att de statliga stöden väntas motverka Corona relaterade kostnader fullt ut. Hur stort är detta stöd, och hur ser förväntningarna ut på nästkommande år när det gäller stöd? 

Andreas Koch (IR-direktör): I andra kvartalet hade vi kostnader och beläggningspåverkan från corona på ca -60 miljoner kronor. I tredje kvartalet räknar vi inte med extra kostnader då vi får lägre pensionsinbetalningar i Finland och i Sverige för att staten delvis täcker sjuklönekostnader. Dock så uppskattar vi negativa beläggningseffekter som motsvarar ca -10 miljoner kronor i månaden under andra halvåret då färre flyttar in. 

Det är för tidigt att bedöma om vi kommer att ha fortsatt negativ påverkan från corona-situationen nästa år. Det är tryggt att flytta in på äldreboende men fortfarande upplever många en oro över situationen.   

  

Vilka fördelar finns det med att välja Attendo istället för kommunerna?  

Andreas Koch (IR-direktör): Vi arbetar enligt visionen ”att stärka individen”. Det innebär att allt vi alltid strävar efter att våra kunder ska kunna styra sin egen vardag och få omsorgen utformad efter sina behov. 

Attendo är inte en konkurrent till kommuner utan hjälper kommuner att kunna erbjuda god omsorg till samma eller lägre kostnad för kommunen.  

  

Hur ser beläggningen ut i dagsläget?  

Andreas Koch (IR-direktör): I dagsläget är beläggningen cirka 78%. Den har historiskt sätt varit omkring 90% men på grund av snabb expansion de senaste åren och corona-situationen, där många väljer att inte flytta in på äldreboende, är den mycket lägre.  

 

Vad talar för att Finladssatsningen skall bli en succé?  

Andreas Koch (IR-direktör): Finland hade liknande marginal som Skandinavien innan 2017. De senaste åren har Attendo haft motvind i Finland på grund att expansionen var för kraftig i kombination med att bemanningskraven ökat och därmed kostnaderna. Vi är nu i ett mer gynnsamt läge där vi öppnar färre nya enheter och vi räknar med att kommande åren kunna få kompensation för de ökade kostnaderna.  

 

Hur har Attendos kunder påverkats av pandemin? Med tanke på att en stor del tillhör riskgruppen. Vad för extra åtgärder har ni vidtagit? 

Andreas Koch (IR-direktör): Attendo har varit mycket aktivt sedan inledningen av pandemin. Vi var först ut och införde besöksstopp den 10 mars, nästan en månad före det nationella förbudet. Samtidigt införde vi hälsokontroll och temperaturmätning på alla anställda inför varje arbetspass. Extra utbildningssatsningar i vårdhygien och tillämpning av isoleringsomorg för smittade har genomförts under hela perioden. 

I maj införde vi munskydd i alla omsorgsinsatser för att säkerställa att eventuella symptomfria anställda inte smittar boende. Vi är mycket glada över att vi inte haft smittade på våra 350 boenden sedan slutet av juli.  

 

Vad för utmaningar finns det? För såväl Attendo som för marknaden i helhet? 

Andreas Koch (IR-direktör): Långsiktigt är det en stor möjlighet i det faktum att behoven ökar i takt med att den stora 40-tals generationen kommer i den ålder då omsorgen behövs. För kommuner innebär det en utmaning att etablera ny kapacitet och här kan vi vara med och bidra. Samtidigt är vi hela tiden beroende av att beställarna, dvs kommuner ger oss lika förutsättningar som för sin egen verksamhet och tyvärr ser det inte alltid ut så. 

Konsekvensen blir mindre valfrihet för medborgarna och i förlängningen dyrare omsorg.   

   

Hur ser ni på året 2021? 

Andreas Koch (IR-direktör): Det är svårt att förutsäga framtiden då vi fortfarande befinner oss i en pandemi.  Vi har inga smittade nu men måste förbereda på att det kan ske lokala utbrott på olika platser i Norden och vi fortsätter därför att tillämpa en hög skyddsnivå. 

Vår finska verksamhet befinner sig i en turn-around och vi strävar efter att successivt återta beläggning och priser. I Skandinavien ökar vi antalet nya boenden under 2021.  

 

 

Dagens Börs tackar för en intressant intervju med Andreas Koch, kommunikations- och IR-direktör & önskar Attendo lycka till i framtiden!

Attendo diagram (källa: Infrontfinance.com)