Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 24 februari, 2021 16:46

Intervjun:

Magnus Stuart, VD IMSYS (AI)


Magnus Stuart, VD IMSYS

 

Framtiden kommer bli allt mer datoriserad, och med det följer en fortsatt expansion för AI (Artificiell Intelligens). I Sverige finner vi lilla IMSYS som utvecklar en design för mikroprocessorer som medför möjligheten att skapa 1.000-tals samverkande kärnor. Ett system som mynnar ut i en enorm beräkningskapacitet.

Inom AI krävs enorm beräkningskapacitet då data skall levereras, hanteras och processas. Det är just inom denna bransch (AI) som vi finner börsnykomlingen IMSYS.

Idag har vi fått förmånen till en pratstund med IMSYS VD Magnus Stuart.

 

 

Berätta om Imsys historia!

Magnus Stuart (VD): Imsys grundades i Stockholm 1981 av en av Sveriges ledande experter på microprocessorarkitektur, Stefan Blixt. Bolaget har hela tiden fokuserat på en speciell microprocessor-arkitektur som kallas ”CISC” (Complex Instruction Set Computing*).

Bolaget har byggt kompetens, företagshemligheter och patent inom detta område och därför är vi nu bland de främsta i världen när det gäller processorer för självständiga AI miljöer, som fordon. Sedan 2010 har Bolaget utvecklat, marknadsfört och sålt en egenutvecklad processor kallad ”IM 3000”.

Sedan 2017 har Imsys inriktat sig mot applikationer inom AI – Artificiell Intelligens.

 

 

Varför är Imsys produkt intressant och på vilket vis denna skiljer sig från era konkurrenter:

Magnus Stuart (VD): Imsys arkitektur för mikroprocessorer är fördelaktig av följande tre olika anledningar:

 

Låg energiförbrukning

Energiförbrukningen i kretsen är direkt kopplat till behovet  användning av minne. Långa fysiska transporter av data och mängden data som transporteras ökar energiförbrukningen.

Imsys arkitektur både som stand alone och med många kärnor som kan styras med microkod minskar systemets behov av användning av minne och datakommunikation, och detta minskar i sin tur energiförbrukningen.

 

Hög flexibilitet genom microkod

Normal sett behövs olika processorer för att genomför exempelvis ”beräkning” och ”bearbetning av grafik”. Vår arkitektur är flexibel och kan hantera båda!

 

Massiv prestanda tack vara många samarbetade kärnor

Imsys arkitektur gör att den centrala delen i en fysisk mikroprocessor (kärnan) blir väsentligt mindre än i de kretsar som tillverkas av många av våra konkurrenter (ex: Intel, AMD, Nvidia).

Detta ger Imsys en unik möjlighet att skapa lösningar med tusental ”kärnor”.

Kärnor som skapar beräkningskapacitet.

För normalt datoranvändande krävs inte särskilt många kärnor, men för AI-krävs enorm beräkningskapacitet. Det kan vår arkitektur erbjuda!

Dessa fördelar gör Imsys microprocessor-arkitetur högst fördelaktig inom AI där hundratusentalsberäkningar skall ske under extremt kort tid, något som kräver enorm beräkningskapacitet.

 

 

Hur kommer ni att tjäna pengar?

Magnus Stuart (VD): Vi kommer att tjäna pengar på licensiering av våra lösningar samtidigt som vi även kommer ta IM 3000 till nästa generation (IM 4000!).

 

 

Berätta om vilka projekt ni håller på med för tillfället!?

Magnus Stuart (VD): Vi arbetar med att utveckla lösningar för AI-applikationer inom bildanalys. Vårt nästa steg är att verifiera vår arkitektur i modellmiljö, för att senare under Q4 starta testtillverkning!

 

 

Vilka är era potentiella kunder – ge något exempel på hur de kan använda er produkt

Magnus Stuart (VD): Sensorapplikationer inom AI kan exempelvis användas inom bilindustrin där kraven för självkörandebilar ställer krav på extrem realtid. Andra användningsområden är inom AI Biometri-applikationer och AI sensorapplikationer för exempelvis kameror med begränsad tillgång till energi (batteridrift), samt inom Medicinsk AI-bildanalys av vävnadsprover (biopsier) – massiv beräkningskraft.

 

 

Hur ser tidsplanen ut – när förväntas denna produkt vara klar och vilka bedömer ni är potentiella licensieringspartners?

Magnus Stuart (VD): Vårt mål är att ha en lösning på plats 2022/23. Potentiella kunder är ledande aktörer inom bilindustrin, telecom, medtech och biometri

 

 

Hur ser ni på året 2021?

Magnus Stuart (VD): Fokus ligger på att färdigställa vårt utvecklingsarbete samt utvidga samarbetet med, och öka vårt kunnande om potentiella kunder, samt förstås nå ut till industriella Sverige – vi har en unik högpotent AI-lösning för Industriella applikationer!

 

 

Dagens Börs tackar Magnus Stuart, VD på IMSYS för en mycket intressant intervju och önskar dem lycka till i framtiden!

 

https://www.imsystech.com/

 

 


Diagram ovan: IMSYS (diagram källa: Infrontfinance)