Läser in...

Skrivet av Redaktionen  • 13 maj, 2023 18:42

Intervjun:

Daniel Ehdin (VD) Nosium

 

 

This video does not exist or it has been deleted!

Video ovan: Intervju med Daniel Ehdin på Nosium

Detta är en intervju i ett betalt samarbete

 

Nosium är ett av börsen portföljbolag som investerar i mindre oftast onoterade bolag med potential att växa riktigt mycket.

I dagens intervjun med Daniel Ehdin VD för portföljbolaget Nosium, får vi veta mer om hur Nosiums investeringsstrategi ser ut samt varför man skall investera i bolaget. Intervjun finns både som video (ovan), samt ett skriftligt referat nedan:

 

Referat från intervjun med Daniel Ehdin som är VD på Nosium:

 

Fråga 1: Berätta om Nosium – vad är Nosium för typ av företag?

Nosium är ett investmentbolag, och Daniel förklarar att bolaget har två affärsområden:

  • Venture builder-verksamheten, där man både investerar och jobbar strategiskt och operativt.
  • Ren investeringsverksamhet, där det mer kan handla om en rådgivande roll

 

Fråga 2: Berätta lite om dig själv!

Daniel berättar att livet som börs-VD till allra största del handlar om arbete, i vilket han får möjligheten att jobba med entreprenörer – och att detta också är hans stora hobby nummer 1. På fritiden tycker han om att surfa och spela schack på kvällarna.

 

Fråga 3: Vilken investeringsstrategi har Nosium – och vilka kriterier har ni för en möjlig investering?

De områden som Nosium tittar på enligt Daniel är i första hand:

  • Tech
  • Hälsa
  • Hållbarhet

Det viktigaste är dock entreprenören, dvs människan som driver bolaget, förklarar Daniel. Efter att ha granskat både entreprenören och bolaget under en längre tid hjälps man åt att finna en uppdaterad strategi som skall leda till förbättrad möjlighet till framgång – och skulle både Nosium och entreprenören vara överens om detta, så kan vi komma att göra en investering, klargör Daniel.

 

Fråga 4: Hur finansierar ni dessa investeringar?

Tidigare har Nosium finansierat sina förvärv via emissioner, men eftersom bolaget förväntar sig operativ lönsamhet redan i Q3 i år så menar Daniel att man allt mer kommer att kunna finansiera nya kommande inköp via den aktie portfölj man har idag. Exempelvis genom att sälja mindre delar av det befintliga innehavet.

 

Fråga 5: Hur tjänar Nosium pengar?

Nosium tjänar pengar på flera vis. Dels tjänar bolaget pengar på löpande konsultarvoden från de bolag man hjälper och äger, och dels från aktieutdelningar och aatieförsäljningar av befintliga innehav. Den största potentialen finns förstås i våra aktieinnehav, som vi hoppas kunna sälja med stor vinst understryker Daniel. En av Nosiums strategier är att sälja delar av innehav så fort man kan få tillbaka insatsen.

 

Fråga 6: Vilka tre bolag ligger närmast en notering eller en exit?

De bolag som kan ligga närmast en notering är,

  • Fantas-E (e-gaming)
  • Online Health group
  • Green Apps Technology

Daniel påpekar att Green Apps Technology själva gått ut med en målsättning om en notering i Q4 i år (2023).

 

Fråga 7: Hur mycket är Nosiums portfölj värd – och hur har man kommit fram till det värdet?

Det finns 13 bolag i portföljen och Daniel förklarar att den senaste aktuella värderingen är det värde som bolaget hade vid den senaste transaktionen om det finns en sådan. Något som kan vara en emissionskurs eller en försäljningskurs om man sålt några aktier. För bolag där man äger 100 % har Nosium anlitat externa analyshus. Just nu är Nosiums portfölj värd 86 MSEK säger Daniel (*red: portföljvärdet har uppdaterats till 98,1 MSEK efter att denna intervju genomfördes)

 

Fråga 8: Vilka är Nosiums viktigaste utmaningar de närmsta 12 månaderna?

Som Daniel ser saken handlar det om att stötta portföljbolagen, genomföra satta planer men även komma ut mer och synas.

 

Fråga 9: Varför skall man investera i Nosium?

Nosium är en intressant investering för den som vill sikta på att få en hög avkastning med bra riskprofil. Daniel menar att Nosiums portfölj är väldiversifierad och att risken är låg i förhållande till den möjliga avkastningen.

 

Dagens Börs tackar Daniel Ehdin VD på Nosium för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Nosium all lycka till i framtiden!


Diagram ovan: Nosium dagsdiagram (diagram källa: infront)