Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 2 december, 2021 23:51

Intervjun:

Johan Carlström (ordf.) FING


Johan Carlström (styrelseordförande och huvudägare) Fingerprint Cards

 

Den strategiska översynen är avklarad och i samband med den fick vi även se positiva och starka prognoser för 2022. I denna intervju kommer Fingerprints huvudägare och styrelseordförande Johan Carlström att berätta om resonemangen bakom de strategiska dragen samt kommentera prognoserna.

 

Den strategiska översynen

Mobildelen får en VD med bas i Kina, medan betalkorten och lås (PAYMENT & ACCESS) får Schweiz som bas. Varför valde man just dessa länder?

Johan Carlström: 8 av de 10 största mobiltillverkarna är kinesiska bolag och även de flesta av de större pc tillverkarna finns i Kina så geografisk närhet till slutkunder och modulpartners är viktiga faktorer. Även våra underleverantörer i form av halvledare (kisel) finns till stor del i Kina och dess närhet. När det gäller Payments & Access så är ju de tre största betalkortstillverkarna Europeiska och även våra partners Infineon och STM är europeiska företag. de två globala betalnätverken Visa och Mastercard är ju amerikanska så Fingerprint Cards Switzerland med fokus på Payment & Access kommer ju få ett västerländskt fokus.

 

Jag kan inte fråga dig om man har planerat att börsnoteras dessa nya bolag – men generellt sett, vilka fördelar finns för bolag att knoppa av vertikaler och börsnotera dem?

Johan Carlström: När verksamheten utvecklas åt så olika håll som konsumentelektronik samt smartcards/fintech är olika områden så uppenbarar sig nya möjligheter i form av nya kunder, affärsmöjligheter, applikationer partners samt nya latenta investerare. Detta blir mycket enklare och snabbare att analysera och genomföra i den typen av koncernstruktur som vi nu skapat.

Slutligen hoppas vi med detta kunna möjliggöra tydligare visibilitet och aktieägarvärde så fort tillväxten drar igång inom samtliga vertikaler/affärsområden och vi så småningom får ännu bättre tillgång till kisel igen.

 

Längre fram i tiden, vilka faktorer tittar ni på – som avgör om det skall bli en notering?

Johan Carlström: Jag vill inte spekulera kring det, men det finns ju givetvis på vår näthinna som en latent möjlighet.

 

Om jag inte frågar detta kommer läsarna att bli besvikna – men fick ni ett konkret bud?

Johan Carlström: När man har den typen av samtal som vi hade inom ramen för en strategisk översyn så börjar det alltid med signerande av ett sekretessavtal. Jag har skrivit på en del sådana och de kommer jag alltid att respektera till fullo.

 

Blankningsattacken

Sylebra har blankat 7,65 % av aktierna i Fingerprint – varifrån tror du Sylebra får alla aktier ifrån och vad kan Fingerprint göra för att motverka denna attack?

Johan Carlström: Gissningsvis så lånar de dessa aktier av existerande aktieägare medvetet eller omedvetet. Generellt kan sägas att indexfonder (även ETF) generellt lånar ut sina aktier för att öka sin avkastning. Hos Avanza & Nordnet så måste man som kund göra ett aktivt val (klicka i en ruta) om man inte vill låna ut sina aktier. Min bedömning att enbart bland FPC:s 15 största ägare så finns sannolikt 35-40 Miljoner aktier till utlåning om räntan är tillräckligt bra för utlånaren.

 

Betalkorten

STMicroelectronics aviserar nästa generationens “Secure Microcontroller for Biometric System-on-Card and dCVV Solutions” – förklara detta närmare och vilken innebörd detta ar för betalkorten?

Johan Carlström: Teknikförklaringen överlåter jag helst till Michel Roig som kan detta bäst, men innebörden är att det SE som behövs för att göra ett andra generations kort ihop med vår T2 sensor nu är tillgängligt för korttillverkarna.

Det innebär sannolikt även att dessa nya kort kommer i princip halveras i pris för bankerna från tidigare 24-30 Dollar och förhoppningsvis sjunka närmare10 USD under 2022/2023 (beror på hur korttillverkare prissätter dem)

 

Det är lika bra att jag frågar det alla vill veta – när kan vi förvänta oss större orders inom betalkorten?

Johan Carlström: Svaret på det ligger hos bankerna samt hur man definierar större orders. Jag tror att det i bästa fall har sålts 500 000 kort under 2021 hittills. Vi vet inte om den marknaden 10 dubblas eller 20 dubblas under 2022, men vi hoppas åtminstone på det.

 

Men när blir marknaden riktigt stor?

Johan Carlström: Jag hoppas att det händer 2023, fortsätter att växa kraftigt 2024 och ännu mycket mera 2025, men jag har ju ingen spåkula så jag kan bara tro, hoppas och tycka att det vore logiskt och rimligt att konsumenten vill ha ett biometriskt betalkort för att kunna betala snabbt, smidigt säkert och smittfritt utan att röra vid cash, betalkortsterminal och med ett kort som kostar under 10 dollar, vilket aldrig en mobil kommer göra.

 

Vad är status för de svenska storbankerna – vilket intresse har de visat?

Johan Carlström:

De är absolut inte snabbast av alla, men de är alla intresserade och följer utvecklingen (vad nu det betyder?) De nya fintech spelarna är dock mycket mer aktiva och jag tror vi kommer få se flera lanseringar under 2022 från den gruppen.

 

Prognosen

Prognosen för intäkterna spås ligga kring 1,6-2,0 miljarder kr för 2022 – skulle du vilja påstå att detta är en prognos höjning? Om ja, vilka positiva tecken ser du som föranleder höjningen?

Johan Carlström: Alltså, vi har ju inte tidigare gett en helårsprognos sedan 2016. Nu gör vi det för vi dels ser en möjlighet att växa ordentligt och dessutom snabbare än marknaden( dvs ta marknadsandelar).

Men eftersom helåret 2021 borde sluta i en omsättning kring 1 369.2 Mkr (mittpunkten på prognosintervallet för Q4 +9 månaders omsättning) så är ju en prognos med mittpunkt på 1 800 Mkr en ökning med 31.5%.

Detta är den försäljning vi ser nu med nuvarande marknad och visibilitet, och vi kommer återkomma till den vid varje kvartalsrapport under det kommande året. Då vi har dålig visibilitet kring betalkorten har vi endast inkluderat en mycket liten, insignifikant del, från detta område i totalprognosen. Skulle kortmarknaden komma igång på allvar under 2022 så finns ju utrymme för uppjusteringar. Fast då måste vi även hitta mer halvledarkapacitet till sådan eventuell uppsida.

 

Halvledarbristen

Hur länge bedömer man att denna halvledarbrist kan fortsätta, och vilka åtgärder har Fingerprint vidtagit för att motverka effekterna av denna brist?

Johan Carlström:  Halvledarbristen förväntas fortsätta under hela 2022 även om vissa sektorer redan rapporterar ökande utbud senare under 2022. Detta kan iofs bero på att många tillverkare hamstrat och nu börjar återlämna volymer de inte ser sig behöva. Vi kommer löpande få bättre koll på detta under hela 2022.

 

Skall man tolka detta som att Fingerprint kan sälja allt man kan leverera – och att produktionen är den trånga sektorn på grund av halvledarbristen?

Johan Carlström: Vi har under 2021 haft en situation där vi varje kvartal tvingats lämna 100-150 Mkr på bordet i ordrar som vi ej fått komponenter till. Så vår försäljning hade självklart kunna varit 400-600 Mkr högre under året. Förhoppningsvis lättar situationen under 2022 så att den volym vi lämnar på bordet blir mindre. Vi kan mao sälja betydligt mer än vi kan leverera.

 

EBITDA-marginalen

EBITDA-marginal uppgick efter Q3 till 5,9 %, nu höjde Fingerprint prognosen till 14-18 % under Q4 2022. Vad beror denna prognoshöjning på – vilka positiva effekter kan man se?

Johan Carlström: IOM halvledarbristen har priserosionen upphört och det finns tom utrymme för prisökningar. vårt sedvanliga förbättringsarbete pågår oförtrutet och PC kommer sannolikt bidraga kraftigt positivt under 22 och 23. PC är ju ett nytt segment för oss och vi tar dels marknadsandelar, dels är ASP högre än inom mobilt samt att vi säljer en viss del hela moduler (då till väsentligt högre ASP) samt att “attachrate” stiger väsentligt inom PC efter Microsofts besked att man nu avvecklar passwords och ersätter med biometri där det går.

 

Framtiden

Vilka är Fingerprints 3 viktigaste utmaningar under det närmsta året?

Johan Carlström: 1. Att bidra till att kickstarta och få fart på marknaden för biometriska betalkort ordentligt i Europa och Americas.

2. Att bli Nr 1 inom PC samt att bli Nr 1 leverantör till åtminstone 7 av de 10 största PC tillverkarna i världen.

3. Att övervinna de tekniska utmaningar vi hittills haft inom indisplay sensorer och vinna en handfull design-wins så att vi så småningom kan vara med och kämpa om en del av den optiska marknaden.

 

Dagens Börs tackar Johan Carlström, styrelseordförande och huvudägare på Fingerprint Cards för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Fingerprint lycka till i framtiden!

 


Fingerprint Cards dagsdiagram (diagram källa: infront)