Läser in...

Skrivet av Per Stolt  • 7 juli, 2024 17:33

Intervjun:

Björn Callenfors (VD) Observit 

Björn Callenfors (VD) Observit

 

Behovet av övervakningskameror som syftar till att förbättra tryggheten ökar i ett allt mer integrerat samhälle. Denna produkt är just vad övervakningsbolaget Observit (börsvärde 158 MSEK) erbjuder marknaden! I dagens intervju kommer Observits VD Björn Callenfors att berätta mer om Observit och bolagets produkterbjudande, samt hur man ska fortsätta att växa både i Sverige, Norden och ute i Europa!

 

Vad sysslar Observit med?

Björn Callenfors (VD) Observit: Observit utvecklar en mjukvara för att hantera stora mängder trygghetskameror i fordon på ett sätt som inte kräver en inspelningsenhet ombord. Genom att eliminera behovet av dyra inspelningsenheter sänker vi våra kunders kostnader. Dessutom erbjuder vi nya funktioner för kamerorna, som till exempel live-uppkoppling mot larmcentraler för realtidsövervakning och ökad trygghet.

 

Varför är ert erbjudande bättre än konkurrenternas?

Björn Callenfors (VD) Observit: Observit har en unik fördel genom att vår mjukvara är utvecklad för att fungera utan dyra inspelningsenheter, vilket minskar kostnaderna för alla användare av trygghetskameror. Dessutom är vårt system specifikt anpassat för transportindustrin, med funktioner som direkt svarar mot branschens behov. Våra konkurrenter försöker ofta anpassa lösningar för fasta installationer, såsom butiker eller fabriker, för användning i fordon, vilket inte ger optimala resultat. Vår specialisering och innovativa teknik gör oss bättre lämpade att leverera effektiva och kostnadseffektiva trygghetslösningar för transportindustrin.

 

Berätta lite om dig själv!

Björn Callenfors (VD) Observit: Jag är uppvuxen inom trygghetskameror och har verkat i denna industri hela mitt liv. Min resa började med att introducera digitala trygghetskameror på en marknad som tidigare var helt analog. Det är detta som driver mig – att utmana befintliga metoder och införa nya, innovativa tillvägagångssätt.

Ibland kan det vara riskabelt och jag hamnar i ett läge där jag hela tiden vill introducera något nytt, för sakens skull. Då är det värdefullt att ha ett team runt omkring mig som kan hålla mig jordnära och se till att vi fullföljer det som redan har påbörjats.

 

Hur tjänar Observit pengar?

Björn Callenfors (VD) Observit: Observits huvudaffär är vår mjukvara, som vi tar betalt för per uppkopplad enhet och per månad. Vi erbjuder en grundprodukt samt tilläggstjänster som ökar värdet för kunden över tid. Exempelvis kan trygghetskameror kopplas upp mot larmcentraler för realtidsövervakning, vilket ökar säkerheten på bussar och tåg runt om i världen. Vi återförsäljer också hårdvara, det vill säga kameror. Hårdvaruförsäljningen sker initialt när exempelvis en buss byggs, och när bussen sedan går i trafik kopplas kamerorna upp mot vår plattform, vilket aktiverar vår mjukvaruförsäljning.

 

Var finns era kunder rent geografiskt,

Björn Callenfors (VD) Observit: Observit har idag uppkopplade kameror i Europa, Afrika och Nordamerika, med huvudmarknader i Norden och Storbritannien.

 

Hur ser era typiska kunder ut? Är de stora eller små? Nämn några av de kunder ni har idag! 

Björn Callenfors (VD) Observit: Observits kunder är främst större företag med omfattande fordonsflottor. Våra största kunder inkluderar trafikoperatörer som Nobina, Keolis, Transdev, VR och Vy. Vi har även flera kommersiella transportkunder, såsom franska Elis, som också använder vår mjukvara ombord.

 

Hur ser er tillväxt ut idag, och hur ser strategin ut för fortsatt expansion?

Björn Callenfors (VD) Observit: Vi växte med +21% organiskt under första kvartalet. Marknaden för kameror i fordon är fortfarande tämligen outvecklad, och majoriteten av kamerorna i exempelvis bussar och tåg är fortfarande analoga. Med den pågående digitaliseringen och elektrifieringen inom fordonsindustrin kommer dessa analoga kameror att bytas ut över tid. Samtidigt försämras den upplevda tryggheten i kollektivtrafiken, vilket ökar efterfrågan på fler och mer avancerade trygghetskameror. Vi utnyttjar denna trend och arbetar aktivt för att attrahera nya kunder.

 

Ser du något kapitalbehov den närmaste tiden?

Björn Callenfors (VD) Observit: Observit har en lönsam affär i grunden och tjänar redan pengar. Vi återinvesterar våra vinster i nya resurser för att bearbeta nya marknader där förhållandena är särskilt gynnsamma. Storbritannien och Frankrike är två sådana marknader. Storbritannien har dubbelt så många bussar som Sverige, och Frankrike har sex gånger så många. Vi är redan aktiva i dessa länder och nu siktar vi på att växa ytterligare där.

 

Varför skall man investera i Observit?

Björn Callenfors (VD) Observit: Observit har ett så kallat ”first mover advantage”, då vi är störst på en marknad som nu accelererar tack vare digitaliseringen och en minskad upplevd trygghet i samhället. Detta ökar efterfrågan på mer avancerade funktioner, vilket vi är väl positionerade att leverera.

Bara i Europa finns det 700 000 bussar. De som redan har kameror använder oftast analoga system, och de som inte har kameror kommer att få det inom några år. Detta innebär att en redan stor marknad fortsätter att växa.

 

Var befinner sig Observit om 3 år ?

Björn Callenfors (VD) Observit: Vi strävar efter att ta samma ledande position på den stora europeiska marknaden som vi har i Norden idag.

 

Rekommenderad läsning:
2024-05-21  Teknisk analys: Observit – köpsignal (0,1450 kr) 
2024-07-06  Teknisk analys: Observit – höjer målområdet till 0,40-0,60 kr

 

Dagens Börs tackar Björn Callenfors (VD) Observit för en mycket intressant intervju och vi önskar honom och Observit all lycka till i framtiden! 


Diagram: Observit (diagram: Infront/Dagens Börs)